Thursday 13 September 2012

“Οικοκαινοτομία”: Η διέξοδος από την κρίση εκτιμά ο ΟΟΣΑ

Βασικός στόχος του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε ο  Αντρέα Μπελτραμέλο στην 77η ΔΕΘ, αποτελεί η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Η επένδυση στην “οικοκαινοτομία“, δηλαδή στη διοχέτευση των δυνάμεων της καινοτομίας στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα ανοίξουν έως και 403.500 θέσεις εργασίας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής κινούνται σε τρεις άξονες. Καταρχάς, παρουσιάστηκε η πλευρά του επιχειρηματία και τα σημεία τα οποία θεωρεί βαρύνουσας σημασίας για την ανάπτυξη και ευημερία της εταιρείας του. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι βασικότεροι λόγοι επιλογής της “πράσινης” καινοτομίας, κατά φθίνουσα σειρά, είναι: Πρώτον, το ρυθμιστικό πλαίσιο κάθε χώρας για το περιβάλλον ή η βαριά φορολόγηση της ρύπανσης. Ακολουθεί η ζήτηση των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και μικρότερο ρόλο φαίνεται να έχουν τα οικονομικά κίνητρα.

Η μελέτη ανέδειξε, επίσης, τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην καινοτομία της “πράσινης” ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων για Ευρεσιτεχνίες του ΟΟΣΑ (Μάιος 2011), τις περισσότερες πατέντες έχει κατοχυρώσει η ΕΕ (με πρώτη την Γερμανία), ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της Ελλάδας τείνει στο μηδέν.
Το σημαντικότερο, όμως, συμπέρασμα όλων είναι η αναγκαιότητα της συνεργασίας του παραγωγικού τομέα με τις ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων και η στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών (κίνητρα, στήριξη, διαχείριση) που εμπεριέχονται στο Πλαίσιο Πράσινης Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ.

http://www.greenbusiness.gr/21469/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE% B1 %C E%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80 % CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81/

No comments: