Tuesday 18 September 2012

Μαύρες τρύπες στις υποδομές ενέργειας στην ΕΕ, διαπιστώνει έγγραφο που διέρρευσε

Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να επιταχύνουν τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις επενδύσεις στις υποδομές ενέργειας, αναφέρουν πληροφορίες από κοινοτικό έγγραφο που έπεσε στην αντίληψη της EurActiv.
Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία όπως και Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται σε ένα «νησί φυσικού αερίου» εξαιτίας της ανεπαρκούς διασύνδεσης του δικτύου υποδομών με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση.

Ίσως πιο σοβαρή είναι η εξάρτηση από μόνο έναν πάροχο φυσικού αερίου που έχουν καλύτερη γεωγραφική θέση, όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.
Μετά την κρίση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας το χειμώνα του 2008-2009, η ΕΕ έλαβε μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσει την καλύτερη διασύνδεση των μεμονωμένων χωρών προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτες σε περίπτωση στρέβλωσης της παροχής από τη Ρωσία. Λίγα χρόνια μετά, φαίνεται ότι δεν έχουνε γίνει πολλά, παρά τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.
Οι Βαλτικές χώρες πρέπει να συνδέσουν τις αγορές ενέργειάς τους σε άλλα δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια της ενεργειακής τους παροχής.
Η Βουλγαρία από την άλλη πρέπει να ολοκληρώσει τα εκκρεμή σχέδια επενδύσεων για τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου με τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα, καθώς και να καταστήσει πιθανές τις αντίστροφες ροές στις διασυνδέσεις της με την Τουρκία, αναφέρει η Κομισιόν.
«Επίσης η Βουλγαρία θα πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που έχει τη δυναμική να διαφοροποιήσει τις πηγές παροχής», αναφέρει το κείμενο. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου συνιστά σημαντικό στοιχείο στα ανταγωνιστικά έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το πεδίο Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν.
Μέχρι τώρα η Βουλγαρία έχει δεσμευθεί για τον South Stream που προωθεί η Gazprom, και θεωρείται ανταγωνιστής στο Νότιο Διάδρομο.

Συμφόρηση φυσικού αερίου στα γερμανικά σύνορα

Ωστόσο επικριτική είναι η Κομισιόν και απέναντι στη Γερμανία, που την καλεί να ενισχύσει τη διασύνδεση του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream με τη Ρωσία, και να αναπτύξει ικανότητα μεταφοράς στο βορρά, το νότο, ανατολικά και δυτικά.
«Σημαντική συμφόρηση παραμένει στα γερμανικά σύνορα με τη Δανία, την Πολωνία, στη Νότια Γερμανία και στο διάδρομο βορρά-νότου», τονίζει το κείμενο.
Το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει επίσης:
Η Ουγγαρία πρέπει να αυξήσει τις δυνατότητες συνοριακής διαμετακόμισης φυσικού αερίου, καθώς οι τρέχουσες δεν είναι επαρκείς για την ενσωμάτωση της εθνικής αγοράς σε περιφερειακό επίπεδο.
Η Ιταλία πρέπει να προβεί στον Διαδριατικό Αγωγό, που «σχηματίζει το ιταλικό τμήμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».
Η Πολωνία έχει έλλειψη διαφοροποίησης παροχής , με το 90% του φυσικού αερίου να προέρχεται από τη Ρωσία. «Οι πρόσφατες διασυνδέσεις με την Τσεχία και τη Γερμανία βελτιώνουν την κατάσταση», τονίζεται.
Η Ισπανία θα πρέπει να βελτιώσει τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου με τη Γαλλία και τη Πορτογαλία, και αν αναπτύξει τον διάδρομο Αφρικής- Ισπανίας- Γαλλίας.

(euractiv.gr, 18/9/2012)

http://www.energypress.gr/news/Mayres-trypes-stis-ypodomes-energeias-sthn-EE-diapistwnei-eggr afo-poy-dierreyse

No comments: