Tuesday 11 September 2012

Cost Recovery «light» και «νέα ΑΔΙ» στο τραπέζι των αλλαγών για τη νέα αγορά ηλεκτρισμού

Μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη μέρα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και για τις αλλαγές στους μεταβατικούς μηχανισμούς που έχουν θεσπιστεί. Αν και η ισχύς των μηχανισμών αυτών (ΑΔΙ και Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού κόστους), λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, η ανάγκη να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και διάλογος μεταξύ των φορέων φαίνεται να μεταθέτει τις οριστικές αποφάσεις για μερικές εβδομάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις που θα μετουσιωθούν σε προτάσεις, σε σχέση με τους δύο αυτούς μηχανισμούς. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να αποφασιστεί μια ποσοστιαία μείωση στο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (στην αγορά ακούγεται ότι θα είναι της τάξης του 5%, αν και το ποσοστό αυτό δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως). Η μείωση αυτή θα συνδυαστεί με ενίσχυση του μηχανισμού των ΑΔΙ, η οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να υπάρξει ενίσχυση των ΑΔΙ για τις νέες, σύγχρονες και αποδοτικές μονάδες ενώ αντίθετα οι παλαιότερες και μη αποδοτικές να υποστούν ένα «κούρεμα» στο ποσό που λαμβάνουν ως ΑΔΙ. Θυμίζουμε ότι η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί και επί υπουργίας Τ. Μπιρμπίλη, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτή.
Οι αλλαγές στους μεταβατικούς μηχανισμούς θα έχουν ως γνώμονα τη μείωση του συνολικού κόστους της λειτουργίας της αγοράς και με βάση τις ανάγκες του συστήματος. Για παράδειγμα η μεγάλη είσοδος στο σύστημα μονάδων ΑΠΕ (τόσο αιολικών όσο και φωτοβολταϊκών) μεταφράζεται σε επιπλέον ανάγκες για ευέλικτες μονάδες, θα πρέπει αυτές οι μονάδες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές. Έτσι με τη λογική της πρότασης για διαφοροποίηση των ΑΔΙ ανάλογα με την αποδοτικότητα, μια μονάδα φυσικού αερίου σε ανοιχτό κύκλο που χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για να ξεκινήσει να λειτουργεί και έχει χαμηλότερες εκπομπές, δεν μπορεί να πληρώνεται το ίδιο με μία λιγνιτική 30ετίας.

Το debate του cost recovery

Η πρόταση για μείωση του cost recovery αναμένεται να βρει ευήκοα ώτα και στη ΔΕΗ, η οποία από τις αρχές του έτους έχει στοχοποιήσει το μηχανισμό. Μάλιστα στα αποτελέσματα εξαμήνου περιέλαβε ειδική αναφορά, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός αυτός κόστισε στη ΔΕΗ το πρώτο μισό του 2012, 124,7 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα πάντως οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας το νούμερο αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την άποψη των «ανεξάρτητων» εάν δεν υπήρχε μηχανισμός τότε οι μονάδες θα έπρεπε να αναζητήσουν έσοδα από την τιμή αγοράς και επομένως σε κάποιες ώρες, η ΟΤΣ θα εκτινασσόταν στα ύψη, συμπαρασύροντας όχι μόνο το κόστος των παραγωγικών μονάδων αλλά και το κόστος των εισαγωγών.
Πάντως πηγές που πρόσκεινται στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, παραδέχονται ότι ο μεταβατικός μηχανισμός ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, εσαεί. Το αντίθετο μάλιστα, οι ανεξάρτητοι παίκτες της αγοράς, φαίνεται να επιθυμούν την επίσπευση των αλλαγών και επί της αρχής φαίνεται να συμφωνούν με την πρόταση για μείωση του cost recovery και για ενίσχυση των ΑΔΙ. Πολλά θα κριθούν πάντως στις παραμέτρους των αποφάσεων και των εισηγήσεων, που θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαβούλευση και το διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η βούληση είναι μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει σαφής εικόνα για τις αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν συνολικά το τοπίο στην αγορά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι τροποποιήσεις στους μεταβατικούς μηχανισμούς.

http://www.energypress.gr/news/Cost-Recovery-light-kai-nea-ADI-sto-trapezi-twn-allagwn-gia-th-nea-agora-hlektrismoy

No comments: