Thursday 13 September 2012

Η Gazprom κι άλλες «στρατηγικές» εταιρείες της Ρωσίας υπό την προστασία του κράτους με διάταγμα Πούτιν

Διάταγμα με το οποίο το ρωσικό κράτος θέτει υπό τον έλεγχο και την προστασία του κράτους τις «στρατηγικές» ρωσικές εταιρείες που επιχειρούν στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες και την Gazprom, δημοσιεύθηκε προχθές Τρίτη. Η έκδοση του διατάγματος, από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη έρευνας σε βάρος του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Gazprom ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, συνέδεσε σαφώς το διάταγμα με τις διαδικασίες εναντίον του ομίλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Όπως αναφέρει το διάταγμα, η Gazprom δεν θα παρέχει πλέον πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ή τις μειώσεις τιμών, παρά μόνον μετά από προηγούμενη συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, όπως και για οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση του τιμολογίου», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πράγματι, το διάταγμα προβλέπει ότι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των «στρατηγικών» εταιρειών υπόκειται στην έγκριση της εκτελεστικής εξουσίας όταν «αυτές απαιτούνται από υπηρεσίες των ξένων χωρών, διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις ξένων χωρών». Επίσης, η τροποποίηση των συμφωνιών που συνήψαν «στρατηγικές» επιχειρήσεις με ξένους εταίρους «καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που αφορούν την εμπορική πολιτική (τιμολόγιο) σε χώρες του εξωτερικού» θα υποβάλλεται για έγκριση στην κεντρική εξουσία.

Το διάταγμα υποβάλει επίσης σε αδειοδότηση από το ρωσικό κράτος την οποιαδήποτε μεταβίβαση των μετοχών που κατέχονται από αυτές τις επιχειρήσεις σε αλλοδαπές εταιρίες, των δικαιωμάτων σε εμπορικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ή των ακινήτων στο εξωτερικό.

Η ρωσική κυβέρνηση θα αρνηθεί να εγκρίνει τέτοια μέτρα, αν αυτά είναι «πιθανό να θίξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» προστίθεται στο διάταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει κινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας κατά της Gazprom, την οποία υποψιάζεται ότι παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό και χειραγωγεί τις τιμές σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι χώρες είναι η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία. Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ κατηγόρησε εκ νέου την Επιτροπή ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Gazprom με την έρευνα αυτή για να επιτύχει μειώσεις στις τιμές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61667

No comments: