Friday 21 September 2012

Αυστραλία: Tοπική κυβέρνηση στηρίζει σε φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ το 90% των ενεργειακών αναγκών

Μετά τη νησιά Τοκελάου που φιλοδοξούν να γίνουν το πρώτο έθνος στον κόσμο που θα τροφοδοτείται εξολοκλήρου από την ηλιακή ενέργεια ακόμα μια περιοχή σε αυτή τη γωνιά του κόσμου στρέφεται στις ΑΠΕ για την κάλυψη του συνόλου -σχεδόν- των ενεργειακών της αναγκών.
Ο λόγος για την Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (Australian Capital Territory -ACT), μια μικρή διοικητική περιφέρεια της αχανούς χώρας -θύλακας στη νοτιοανατολική Επικράτεια της Νέας Νότιας Ουαλίας- στην οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα Καμπέρα. Η κυβέρνηση της επικράτειας έθεσε στόχο το 90% των ενεργειακών της αναγκών να καλύπτονται από ΑΠΕ ως το 2020.

Το σχέδιο προβλέπει 90 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας και περίπου 72 Μεγαβάτ μικρών και μεσαίων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγη.

Η τοπική κυβέρνηση λαμβάνει αυτή την τολμηρή απόφαση εν μέσω γενικής πολιτικής δυσφορίας για τις ΑΠΕ στην Αυστραλία, με τις συντηρητικές ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας να πιέζουν για υποβάθμιση των στόχων για την καθαρή ενέργεια.
Μαζί με τα φωτοβολταϊκά, η κυβέρνηση της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας θα προωθήσει τα αιολικά αλλά και προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας με απώτερο στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% το 2020 σε σύγκριση με το 1990.
Παράλληλα με τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες, τα οποία αποτελούν ένα από τα θεμέλια του σχεδίου, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει προγράμματα αποθήκευσης ενέργειας -κυρίως κυψέλες καυσίμου υδρογόνου- ώστε να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες (θερινούς στο Βόρειο Ημισφαίριο) στην σχετικά ψυχρή περιοχή.
Ήδη αναπτύσσεται ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 20 Μεγαβάτ από την ισπανική εταιρεία  FRV.
Με την τοπική κυβέρνηση συνεργάζονται το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καμπέρα.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, η εν λόγω περιφέρεια έχει έκταση 2350 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 365.000 ατόμων.

http://www.econews.gr/2012/09/21/australia-fotovoltaika-ape/

No comments: