Saturday 3 March 2012

Οκτώ προσφορές για τις έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο - Η επίσημη ανακοίνωση

Συνολικά οκτώ μεγάλες εταιρίες κατέθεσαν προσφορά για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, όπως ανακοίνωσε επισήμως το ΥΠΕΚΑ, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ που μετέδωσε νωρίτερα το energypress.

H επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ έχει ως εξής:

"Συνολικά οκτώ (8) μεγάλες εταιρίες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS

Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη."

(Update: 13.46) Υπεράνω κάθε προσδοκίας ήταν η ανταπόκριση μεγάλων εταιριών στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο. Οι προσφορές που κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οκτώ, μεταξύ των οποίων, όπως είχε γράψει και νωρίτερα το energypress, οι PGS, TGS, Septrum, CVVG Veritas κ.α

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, αναμένεται να μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να τον ενημερώσει για την επιτυχία του διαγωνισμού.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Οι πρώτες προσφορές εταιρειών κατατέθηκαν χθες στο ΥΠΕΚΑ για το διαγωνισμό των non exclusive σεισμικών ερευνών, ενώ η προθεσμία λήγει εντός της ημέρας. Αν και από το υπουργείο τηρείται σιγή ασυρμάτου, πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον τέσσερις με πέντε εταιρείες να προσέρχονται να καταθέσουν προσφορές από μόνες ή σε κοινοπραξία, ανοίγοντας το δρόμο για τη σεισμική και γεωλογική «χαρτογράφηση» με τρισδιάστατους χάρτες άγνωστων μέχρι σήμερα περιοχών στο Ιόνιο και κυρίως νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς πετρελαίου, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση προσφοράς από τις τρεις νορβηγικές εταιρείες (μία εξ αυτών έχει έδρα στη Βρετανία) δηλαδή των Petroleum Geo - Services PGS, TGS Nopec και Spectrum. Οι τρεις εταιρείες προ μηνών είχαν διαμηνύσει το ενδιαφέρον τους για τη διεξαγωγή ερευνών στον ελλαδικό χώρο, ενώ είχαν γίνει και επίσημες επαφές με το ΥΠΕΚΑ. Η PGS θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των σεισμικών ερευνών και συχνά συνεργάζεται με την TGS Nopec η οποία εξειδικεύεται σε γεωφυσικές έρευνες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Spectrum είναι επίσης μεγάλη εταιρεία, που διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη δεδομένων στον κόσμο.

Η παρουσία του γαλλικού ινστιτούτου BEICIP, το οποίο είναι και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι κινητοποίησε μια ακόμη εταιρεία που ειδικεύεται σε σεισμικές έρευνες, τη γαλλική CVVG Veritas, ενώ λιγότερες πιθανότητες να δώσει το παρόν φαίνεται ότι συγκεντρώνει ένας άλλος μεγάλος του κλάδου, η αμερικανική Western Geco (Geophysical ) που επίσης διαθέτει τεράστια βάση σεισμικών δεδομένων και η οποία αυτή την περίοδο πραγματοποιεί 4D σεισμικά στα τεράστια κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί από την Petrobras στα ανοιχτά της Βραζιλίας.

Κύπρος

Η ίδια μέθοδος, δεν αποκλείεται και οι ίδιες εταιρείες, χρησιμοποιήθηκαν για τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, όπου συνεργάστηκαν οι νορβηγικές εταιρείες γεωλογικών και σεισμικών ερευνών TGS και Petroleum Geo Services. Η πρώτη χαρτογράφηση και ακτινογράφηση των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου έγινε το 2007 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εταιρείες κάλυψαν το κόστος των ερευνών που διενεργήθηκαν από ειδικά ερευνητικά σκάφη, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά πετρελαίου τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν. Η εταιρεία που «αγόρασε» τα δεδομένα, ήταν η αμερικανική Noble Energy.

Η μέθοδος

Η μέθοδος των non exclusive seismic surveys είναι απλή στη σύλληψή της όσο και αποτελεσματική. Εξειδικευμένες εταιρείες πραγματοποιούν τις πολυδάπανες έρευνες που απαιτούν εξειδικευμένα σκάφη και εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας εάν πρόκειται για τρισδιάστατα ή ακόμη και 4D δεδομένα. Τα ευρήματα από τις έρευνες αυτές είναι μη αποκλειστικά και διατίθενται στην αγορά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες καταρχήν καλύπτουν τα κόστη τους και στη συνέχεια μοιράζονται με το κράτος, τα υπόλοιπα έσοδα. Τα μεγαλύτερα κέρδη πάντως προκύπτουν για το κράτος, στην επόμενη φάση και εφόσον οι έρευνες αυτές είναι επιτυχημένες καθώς τα ευρήματά, επί της ουσίας λειτουργούν ως πόλος έλξης για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους θα προχωρήσουν στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων.

Κρήτη

Με τα τωρινά δεδομένα η πιθανότητα να βρεθεί «οικονομικό πετρέλαιο» στην περιοχή που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης νοτίως της Κρήτης, είναι μόλις 4%, ρίσκο απαγορευτικό εάν συνυπολογίσει κανείς το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης. Για τη διενέργεια γεώτρησης και το στήσιμο της υπεράκτιας πλατφόρμας θα χρειαστούν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, χρήματα που μια εταιρεία πετρελαίων θα μπορούσε να διαθέσει για επενδύσεις σε άλλες περιοχές με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες απόδοσης. Οι πιθανότητες εύρεσης οικονομικών κοιτασμάτων αυξάνονται και άρα το ρίσκο μειώνεται από την ύπαρξη επιπλέον δεδομένων. Με την ύπαρξη σεισμικών δεδομένων οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται σε 15 με 20%, εφόσον βεβαίως οι έρευνες είναι θετικές. Αντίθετα εάν είναι αρνητικές, τότε επί της ουσίας τερματίζεται η όποια συζήτηση για πιθανά κοιτάσματα.

Με απλά λόγια οι έρευνες που θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα σεισμικά, αναμένεται να ρίξουν φως σε ανεξερεύνητες περιοχές και να δώσουν κάποια πρώτα στοιχεία για περιοχές, που θεωρούνται πολλά υποσχόμενες, κυρίως στα νότια της Κρήτης.

http://www.energypress.gr/news/Oi-sigoyroi-ta-fabori-kai-ta-aoytsainter-gia-ta-seismika-twn-petrelaiwn-ths-Krhths

No comments: