Saturday 3 March 2012

Σκιά στην αγορά των φωτοβολταϊκών η χρηματοδότηση

Εντός του 2012 θα βρεθεί η λύση με προγράμματα ενίσχυσης της χρηματοδότησης, με μια ενεργειακή στρατηγική περισσότερο στοχευμένη και με επίσπευση υλοποίησης των υφιστάμενων έργων, επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Στέφανος Μελισσόπουλος, πρόεδρος της Conergy Hellas.

Δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας, ποιες οι τάσεις που επικρατούν στον τομέα των ΑΠΕ και ποιο το ποσοστό μεταβολής, τόσο για το σύνολο του κλάδου όσο και για την Conergy, σε σχέση με πέρυσι;

Αν ρίξουμε μια ματιά στην ελληνική αγορά, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, μεγάλη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Το 2011 η εγκατεστημένη ισχύς σε ηπειρωτική Ελλάδα και διασυνδεδεμένα νησιά ξεπέρασε τα 400 MW, γεγονός που δείχνει ότι τα Φ/Β αναπτύσσονται και εξελίσσονται ταχύτατα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Παρ' όλα αυτά το μεγάλο «αγκάθι» στην ελληνική αγορά Φ/Β ήταν και παραμένει η χρηματοδότηση. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μέσα στο 2012 θα βρεθεί η λύση με προγράμματα ενίσχυσης της χρηματοδότησης, με μια ενεργειακή στρατηγική περισσότερο στοχευμένη και με επίσπευση υλοποίησης των υφιστάμενων έργων. Οι Φ/Β λύσεις υπάρχουν, είναι δοκιμασμένες, οι τεχνολογίες είναι ώριμες και εξελιγμένες και τα αποτελέσματα αποδεδειγμένα. Ο μηχανισμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται να αρχίσει να κινείται για να φτάσουμε να μιλάμε για υγιή επιχειρηματικότητα. Το βασικότερο όμως είναι αυτήν τη στιγμή να αλλάξει η ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά με όλον τον αρνητισμό που έχει καταβάλει όλους. Από τη δική μας πλευρά η Conergy έκλεισε το 2011 με πολύ θετικά αποτελέσματα και συνεχίζουμε με την ίδια αισιοδοξία και προσπάθεια στο 2012 που ομολογουμένως θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με τα όποια προβλήματα συνεπάγεται, δεν επηρεάζει τη δέσμευση της Conergy στην ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας. Τα οφέλη της χώρας από τα πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας αποτελούν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου η ελληνική αγορά είναι και θα είναι μια σημαντική αγορά για την Conergy και βλέπουμε πολλές δυνατότητες εκεί.

Ποια τα οφέλη που προκύπτουν απ' την επέκταση της εγγύησης για τις Φ/Β γεννήτριες και η γραμμική εγγύηση απόδοσης, με πιο φιλικούς προς τον πελάτη όρους, που προσφέρονται το τελευταίο διάστημα από το σύνολο της αγοράς;

Πρωταρχικός μας στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον πελάτη ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πακέτο που θα τον καλύπτει απόλυτα. Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες εγγύησης στις οποίες θα μπορεί να βασιστεί πλήρως, με πλεονεκτήματα που διαφέρουν σημαντικά από τα πρότυπα της σημερινής αγοράς, προσφέροντας ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία. Αυτό ακριβώς κάνουμε με τη νέα εγγύηση Conergy Premium Plus για τις Φ/Β γεννήτριες ConergyPowerPlus. Με τη νέα Premium Plus εγγύηση, σε περίπτωση αιτήματος εγγύησης (claim), η Conergy αναλαμβάνει μέχρι ένα καθορισμένο ποσό όχι μόνο τα έξοδα ελέγχου από ανεξάρτητο ινστιτούτο, αλλά και τα έξοδα που προκύπτουν από τη διαδικασία αντικατάστασης, όπως το κόστος μεταφοράς, αφαίρεσης και επανατοποθέτησης, ελέγχου και ανακύκλωσης. Επιπλέον, εγγυούμαστε την αντικατάσταση της Φ/Β γεννήτριας με άλλη Φ/Β γεννήτρια Conergy PowerPlus του ιδίου τύπου και κατηγορίας απόδοσης, εντός της περιόδου εγγύησης προϊόντος. Δεχόμαστε την αξιολόγηση από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και παρέχουμε τη δυνατότητα μεταβίβασης των δικαιωμάτων της εγγύησης σε τρίτους, όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση μεταπώλησης του συστήματος. Εκτός από τους βελτιωμένους όρους εγγύησης, προσφέρουμε ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά στη διάρκεια της εγγύησης και την απόδοση. Το ολοκληρωμένο αυτό πακέτο εγγυήσεων που προσφέρουμε ως εταιρεία, επί του παρόντος, είναι κάτι μοναδικό στην παγκόσμια αγορά και το συμφέρον του πελάτη είναι απόλυτα διασφαλισμένο.

Σε ορίζοντα τριετίας, ποιες οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας; Πρόκειται να δούμε ριζικές αλλαγές και προς ποια κατεύθυνση;

Πιστεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 GWp το 2014. Αναμένουμε βέβαια πρωτίστως την εξέλιξη στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά στην εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από Φ/Β, αφού έχει ήδη συμφωνηθεί ύστερα από συζητήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, νέο πρόγραμμα αποκλιμάκωσης της εγγυημένης τιμής με συγκεκριμένες μειώσεις ανά εξάμηνο. Πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στην αγορά για να μην καλλιεργείται πνεύμα ανησυχίας στο επενδυτικό κοινό.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πρόσφατα ολοκληρώσατε ακόμη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, συνολικής ισχύος 1 MW στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, στο νομό Μαγνησίας. Ποια τα περιβαλλοντικά οφέλη από το έργο αυτό και τι σημαίνει για την περιοχή η ανάπτυξη των ΑΠΕ;

Ολοκληρώθηκε στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, μια Φ/Β εγκατάσταση συνολικής ισχύος 1 MWp για την οποία η Conergy ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια των Φ/Β γεννητριών, την εκπόνηση της μελέτης, την επίβλεψη της κατασκευής και τη θέση σε λειτουργία του Φ/Β πάρκου. Είναι σημαντικό, ότι σε μια περίοδο δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, οι Ελληνες στρέφονται σε τέτοιου είδους επενδύσεις αξιόπιστες, αποδοτικές και εγγυημένες συμβάλλοντας στην «πράσινη» ανάπτυξη του τόπου μας. Πόσο μάλλον όταν τέτοιου είδους Φ/Β εγκαταστάσεις υλοποιούνται σε βιομηχανικές περιοχές όπως η συγκεκριμένη. Τα περιβαλλοντικά οφέλη της λειτουργίας του Φ/Β πάρκου θα είναι πολύ σημαντικά, αφού θα εξοικονομούνται περίπου 1.235,4 τόνοι CO2 ετησίως, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η Φ/Β εγκατάσταση ισχύος 1 MW αναμένεται να παράγει 1.420.000 kWh/έτος, όσο δηλαδή θα κατανάλωναν 200 περίπου νοικοκυριά. Είναι γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2. Θεωρώ πλέον επιτακτική την ανάγκη να διακρίνουμε τα πραγματικά οφέλη από την παραγωγή ενέργειας με χρήση ΑΠΕ, ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από την αλλαγή στη νοοτροπία του καθενός ως καταναλωτή και στη συνέχεια με σαφείς αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Και στις βιομηχανικές περιοχές η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο σημαντική. Όλες οι επιχειρήσεις πλέον, οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν στη στέγη τους Φ/Β συστήματα ενισχύοντας έτσι και την οικολογική τους εικόνα. Η τεχνολογία υπάρχει. Αυτό που υπολείπεται είναι να επαναξιολογήσουμε τις στρατηγικές μας επιλογές σχετικά με την παραγωγή ενέργειας, και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση για ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον, χωρίς να επιβαρύνουμε το οικοσύστημα.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=55412

No comments: