Wednesday, 21 March 2012

Φέρνουν κέρδη τα φωτοβολταικά, ακόμη και μετά τις μειώσεις στις «ταρίφες»

«Κούρεμα» και για τις εγγυημένες ταρίφες των φωτοβολταικών που ξεκινάει από το 5% για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες και φτάνει στο 12,5% για όλες τις άλλες κατηγορίες, ισχύει για τους νεοεισερχόμενους επενδυτές από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, προκαλώντας εύλογα το ερώτημα στους ενδιαφερόμενους κατά πόσο συμφέρει ακόμη το να επενδύσουν στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

«Φυσικά και συμφέρει», είναι η απάντηση των ειδικών, αφού μπορεί να μειώνεται το έσοδο που θα έχει ο επενδυτής, έχουν ωστόσο μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι τιμές αγοράς του εξοπλισμού (πάνελ, inverters, κ.ο.κ).

Ας πάρουμε καταρχήν τα φωτοβολταικά στη στέγη.

Η νέα ισχύουσα «ταρίφα» πώλησης του παραγόμενου ηλιακού ρεύματος από τα οικιακά συστήματα, για όποιον υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ στο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου έως και τη 31η Ιουλίου, είναι πλέον τα 49,5 λεπτά/κιλοβατώρα (από 55 λεπτά που ήταν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου).

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η τιμή αυτή, θα μειώνεται πλέον για τους νεοεισερχόμενους κατά 5% ανά 6μηνο -και όχι ανά έτος όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Κι αυτό γιατί το κόστος των συστημάτων παρουσιάζει διαρκή πτώση. Έτσι η ταρίφα για τους νεοεισερχόμενους προσαρμόζεται ανάλογα προκειμένου να παραμείνουν σταθερές οι αποδόσεις.

Παράδειγμα με σύστημα κόστους 32.000 ευρώ

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα μικρό οικιακό φωτοβολταικό στέγης των 10 κιλοβάτ. Ένα ενδεικτικό κόστος επένδυσης για ένα τέτοιο μικρό σύστημα, ανέρχεται σε 32.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού βάζει τα 8.000 ευρώ από την τσέπη του, και για τα υπόλοιπα 24.000 ευρώ παίρνει 10ετές δάνειο με επιτόκιο γύρω στο 8%. Μιλάμε δηλαδή για μια επένδυση με 25% ίδια κεφάλαια και 75% δανεισμό.

Με βάση ένα μέσο επίπεδο ηλιοφάνειας, (π.χ. της Αττικής) και θεωρώντας ότι το σύστημα έχει και κάποιες απώλειες λόγω μη βέλτιστου προσανατολισμού του κτιρίου, η παραγωγή αυτού του συστήματος κατά το 1ο χρόνο λειτουργίας του θα φτάσει στις 13.000 κιλοβατώρες. Συνολικά στην 25ετία, διότι τόσο διαρκεί η σύμβαση που θα υπογράψει ο επενδυτής με τη ΔΕΗ, και υπολογίζοντας και κάποιες απώλειες λόγω φυσιολογικής φθοράς του εξοπλισμού, η παραγωγή του φωτοβολταικού του θα ανέλθει στις 305.000 κιλοβατώρες.

Δεδομένου ότι όλο το ρεύμα που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πωλείται στη ΔΕΗ έναντι της συμφωνηθείσης τιμής (σήμερα 49,5 λεπτά/κιλοβατώρα), τα συνολικά έσοδα του συστήματός του στην 25ετία υπολογίζονται σε περίπου 160.000 ευρώ.

Αν απ’ αυτά αφαιρέσει τις λειτουργικές δαπάνες, τα έξοδα ασφάλισης τόσο του φωτοβολταϊκού όσο και του δανείου του, καθώς επίσης του τόκους που θα καταβάλει επί 10 χρόνια στην τράπεζα, τότε του μένουν καθαρά στην 25ετία περίπου 116.000 ευρώ.
http://www.energypress.gr/news/Fernoyn-kerdh-ta-fwtoboltaika-akomh-kai-meta-tis-meiwseis-stis-tarifes

No comments: