Thursday, 15 March 2012

Μπορεί η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να σώσει το σχέδιο Ήλιος του ΥΠΕΚΑ;

Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπόσχεται φθηνότερη ενέργεια στους γερμανούς καταναλωτές με το Σχέδιο Ήλιος που προβάλλει το ΥΠΕΚΑ. Εύλογα όμως γεννάται το ερώτημα γιατί ο υπουργός στερεί το φθηνό ρεύμα από τους Έλληνες καταναλωτές και προτιμά να το εξάγει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Δεν πείθει όμως, αφού η Ελλάδα έχει σήμερα το ακριβότερο ρεύμα από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, όπως επαίρεται και η πολιτική του ηγεσία.

Επομένως, η φθηνότερη ενέργεια για τους γερμανούς καταναλωτές από το σχέδιο Ήλιος του ΥΠΕΚΑ είναι μύθος, όπως μύθος είναι και ο πακτωλός δισεκατομμυρίων Ευρώ που διακηρύττει για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Η ίδρυση όμως κρατικής εταιρείας για το Ήλιος, διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα, είναι πραγματικότης.

Υπόσχεται διάθεση γης και ταχεία αδειοδοτική διαδικασία για την οποία νομοθετεί, θεωρώντας αυτά ως κορυφαία θέματα που πρακτικά είναι άνευ κόστους εκτός Ελλάδος και προσκαλεί τους γερμανούς να επενδύσουν κάτω από τη διαχείριση της κρατικής εταιρείας, επικαλούμενος και την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το σημαντικότερο όμως έργο, που είναι η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, λείπει από το σχέδιο Ήλιος του ΥΠΕΚΑ.

Αυτό το μοντέλο έρχεται από το παρελθόν και θυμίζει άλλες εποχές με το κράτος «επιχειρηματίας», απαξιώνοντας το έργο. Είναι τόσες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες μελέτης και κατασκευής αυτού του μεγάλου έργου που μόνο μία ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία με τη συμμετοχή της βιομηχανίας και εισάγοντας καινοτόμες τεχνολογίες, μπορεί να το υλοποιήσει σε βάθος χρόνου και να το λειτουργήσει.

Μια τόσο σοβαρή ιδέα όπως είναι η παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα της ηλιακής, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αντιμετωπίζεται με τόσο απλοϊκό τρόπο από το ΥΠΕΚΑ, χωρίς να έχει γίνει έστω και μια προκαταρκτική μελέτη. Όταν η απευθείας διασύνδεση της Ελλάδος με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης για τη μεταφορά της ενέργειας αποτελεί έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και απαιτεί ισχυρή πολιτική στήριξη, ο υπουργός ασχολείται με την ίδρυση της κρατικής εταιρείας.

Το σχέδιο Ήλιος που προβάλλει το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε σε λάθος δρόμο και είναι προφανές το αδιέξοδο που οδηγήθηκε κυνηγώντας χίμαιρες. Δεν υπάρχουν προοπτικές αλλά για να μείνει στο προσκήνιο διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα με άστοχες ενέργειες, κάτι που θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για την υλοποίηση της ιδέας.

Η παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι ένα όραμα και έτσι το βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Απαιτεί σχεδιασμό, πολιτική στήριξη και ευρωπαϊκή συνεργασία με βιομηχανικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες, οπότε χρειάζονται ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες για την μεγιστοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους για τη χώρα για μακρά περίοδο. Και σε αυτό υπάρχει εμπεριστατωμένη έρευνα και πρόταση από το ΙΕΝΕ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=55845

No comments: