Saturday 3 March 2012

Ernst & Young: Στην 21η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στην ελκυστικότητα των επενδύσεων για ΑΠΕ

Παρά την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας, η Ernst & Young θεωρεί ότι οι ΑΠΕ έχουν την δυνατότητα να αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία, όπως τονίζει σε νέα της ανάλυση για την εικόνα της αγοράς της κάθε χώρας. Παράλληλα, υπογραμμίζει τον αυξημένο αριθμό έργων που έλαβαν άδεια στην Ελλάδα στο 12μηνο ανάμεσα στο τρίτο τρίμηνο του 2010 και του 2011.

Η γνωστή εταιρία συμβούλων σημειώνει ως βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς την έλλειψη ρευστότητας, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τα δάνεια που προσφέρουν. Επιπλέον, ο ΔΕΣΜΗΕ αντιμετωπίζει οικονομικά ελλείμματα, όπως γνωρίζουμε. Η E&Y πάντως θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη του ΔΕΣΜΗΕ, όπως οι δημοπρατήσεις δικαιωμάτων εκπομπών, δεν αποτελούν μακροχρόνια λύση για το πρόβλημα.

Επίσης, στην ανάλυση αναφέρεται η υπουργική απόφαση 4014/2011 του Ιανουαρίου για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για σχέδια ΑΠΕ. Αντίστοιχα, σημειώνεται ότι θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα αντίστοιχα μέτρα για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ως το γ’ τρίμηνο του 2011 είχαν εγκατασταθεί 460 μεγαβάτ, εκπροσωπώντας το 21% της συνολικής ισχύος των ΑΠΕ, έναντι 200 μεγαβάτ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τονίζεται μεταξύ άλλων η υψηλή απόδοση των φωτοβολταϊκών στην χώρα μας, ενώ γίνεται λόγος και για το σχέδιο «Ήλιος», το νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε πλέον στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ.

Παράλληλα, η E&Y αναφέρει ότι η Ελλάδα προσέφερε τα τελευταία χρόνια υψηλότερες εγγυημένες τιμές από ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (0,35-0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,21-0,29 ευρώ για την Γερμανία). Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μας κατάφερε να επιταχύνει την εγκατάσταση νέων έργων, παρά την αρχική καθυστέρηση και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Εντούτοις, η μείωση των εγγυημένων τιμών που αποφασίστηκε πρόσφατα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Τέλος, στον τομέα των αιολικών, τα επίγεια αιολικά αναγνωρίζονται ως ο βασικός μοχλός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του 2020. Επίσης, γίνεται λόγος για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναπτύξει και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και να αναπτύξει τα απαραίτητα δίκτυα.

Η E&Y κατατάσσει την χώρα μας στην 11η θέση διεθνώς όσον αφορά την ελκυστικότητα στα φωτοβολταϊκά, θέση την οποία κατείχε και στην προηγούμενη ανάλυση. Στα αιολικά, η αντίστοιχη θέση είναι η 25η (από 26η πέρυσι), ενώ συνολικά στις ΑΠΕ, η Ελλάδα είναι 21η (21η και πέρυσι).

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/Ernst-Young-stin-21i-thesi-pagkosmios-i-ellada-stin-elkistikotita-ton-ependiseon-gia-ape.html

No comments: