Monday, 19 March 2012

Καμία κρούση για συνεργασία από ITGI προς TAP

Καμία κρούση δεν έχει γίνει, ως τώρα τουλάχιστον, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ιταλία προς τον TAP, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τον ITGI, για να διεκδικήσουν από κοινού την όδευση του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.

Πηγές του TAP που μίλησαν στο energia διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τον ITGI, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε για ενεργειακά θέματα, υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Ιταλία είναι έτοιμες να συζητήσουν να συνδυασθεί ο ITGI με τα δυνατά σημεία του TAP».

Η πλευρά του TAP εκφράζει την άποψη ότι ο ITGI αποκλείσθηκε ολοσχερώς από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ 2, συνεπώς, υποστηρίζουν, δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ελληνο-ιταλικό αγωγό. Οι αζέροι προεπέλεξαν ομόφωνα τον TAP, ως αγωγό για το Νότιο Διάδρομο και τους Nabucco και South East Europe Pipeline (SEEP), της BP, για το Βόρειο Διάδρομο, μέσω Αυστρίας. Τον Ιούνιο η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ 2 αναμένεται να επιλέξει ποιος από τους Nabucco και SEEP θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στα μέσα του 2013 θα κριθεί οριστικά αν το αζέρικο αέριο θα μεταφερθεί μέσω του Νοτίου ή του Βόρειου Διαδρόμου.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές που μίλησαν στο energia, ο TAP επελέγη γιατί είναι αγωγός με λιγότερα χιλιόμετρα σε σχέση με τον ITGI και μάλιστα σε ευθεία γραμμή (Κομοτηνή-Θεσσαλονίκη-Αλβανία-Ιταλία) και το υποθαλάσσιο τμήμα του διασχίζει την Αδριατική σε μικρότερο βάθος, κάτι που του επιτρέπει τη δυνατότητα να αυξήσει τη διάμετρο του, άρα και τη χωρητικότητα του υπό μεταφορά φυσικού αερίου.

Το ζήτημα, βέβαια, που ανακύπτει είναι ότι ο TAP δεν είναι ώριμος αδειοδοτικά σε σχέση με τον ITGI. Τα στελέχη του TAP υποστηρίζουν την ανάγκη Ελλάδα και Ιταλία να στείλουν μήνυμα στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ 2 ότι στηρίζουν το συγκεκριμένο αγωγό, ώστε να μη χαθεί η δυνατότητα να διέλθει το αζέρικο αέριο μέσω του Νοτίου Διαδρόμου. Αυτό, υποστηρίζουν, θα ήταν καταστροφικό, γιατί η Ελλάδα θα χάσει μια σημαντική επένδυση, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ και επιπλέον θα απομονωθεί στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Πάντως, ο TAP εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκκρεμείς αδειοδοτήσεις του, δεδομένου ότι η Ελλάδα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ 2 ότι θα διευκολύνει το συγκεκριμένο αγωγό, αν αποκλεισθεί ο ITGI. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι τα θέματα αυτά θα τρέξουν με γρηγορότερους ρυθμούς μετά τις εκλογές.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=55954

No comments: