Tuesday 13 November 2012

Στα 1,2 δισ. ευρώ οι πωλήσεις της SMA στο 9μηνο

Η SMA Solar Technology AG πέτυχε περαιτέρω αύξηση του όγκου των συναλλαγών της στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2012 η εταιρεία πούλησε φωτοβολταϊκούς μετατροπείς συνολικής ισχύος 5,9 GW, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 9,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, οπότε η συνολική ισχύς έφτανε τα 5,4 GW. Οι πωλήσεις της SMA ανήλθαν στα €1,196 δισεκατομμύρια, ενώ πέρυσι κυμάνθηκαν στα €1,192 δισεκατομμύρια. Οι μεικτές πωλήσεις στο εξωτερικό κατά τους 9 πρώτους μήνες του 2012 επίσης παρέμειναν σταθερές στα €659,7 εκατομμύρια, ενώ το 2011 ήταν στα €656 εκατομμύρια. Οι εξελίξεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου χαρακτηρίστηκαν από περικοπές στις εγγυημένες τιμές στην Ευρώπη και ανάπτυξη σε αγορές εκτός Γερμανίας.
Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2012 ανήλθαν στα €116 εκατομμύρια, σε σχέση με €178,3 εκατομμύρια το 2011. Το περιθώριο EBIT 9,7% βρίσκεται στο ανώτερο όριο των προβλέψεων σχετικά με τα κέρδη, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011 κυμάνθηκε στο 15%. Το ενοποιημένο καθαρό κέρδος κυμάνθηκε στα €81 εκατομμύρια, από τα € 126,4 εκατομμύρια του 2011. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2012, η SMA αύξησε σημαντικά τις μεικτές χρηματικές ροές στα €149,5 εκατομμύρια, από τα €124,6 εκατομμύρια του 2011. Η αύξηση κατά 20% περίπου υπογραμμίζει και πάλι τη δυνατότητα της SMA να διατηρεί ρευστότητα ακόμα και σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Με ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου στο 59% (57,4% την ίδια περίοδο του 2011) και καθαρή ρευστότητα €425,8 εκατομμύρια (€473,3 εκατομμύρια το 2011) η SMA συνεχίζει να παρουσιάζει έναν πολύ σταθερό ισολογισμό και είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της με ιδίους πόρους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA επιβεβαιώνει την πρόβλεψη πωλήσεων και κερδών για το 2012. Προβλέπει λειτουργικά κέρδη (EBIT) €100 – 150 εκατομμύρια, με πωλήσεις €1,3 – 1,5 δισεκατομμύρια, κάτι που αντιστοιχεί σε περιθώριο ΕΒΙΤ 8-10%. Λόγω εκτεταμένων περικοπών στις εγγυημένες τιμές φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA αναμένει σημαντική πτώση της ζήτησης και αυξανόμενη πίεση για μείωση κόστους για το 2013 και προβλέπει πωλήσεις μεταξύ €900 εκατομμύριων και €1,3 δισεκατομμύριων, καθώς και στην καλύτερη περίπτωση, ένα ισοσκελισμένο οικονομικό αποτέλεσμα.
Η SMA έχει προσαρμοστεί στις αλλαγές και στις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά φωτοβολταϊκών, ενώ τους τελευταίους μήνες έθεσε και τις βάσεις για την περαιτέρω μείωση του παραγωγικού κόστους, ειδικά όσον αφορά στα τμήματα Προμηθειών και Ανάπτυξης, καθώς και για την είσοδο στην αγορά με εντελώς νέες προϊοντικές πλατφόρμες, το 2014.
«Καθώς αναμένεται έντονη πτώση στη ζήτηση κατά τον επόμενο χρόνο, είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε επενδύσεις για την ανάπτυξη στρατηγικών μελλοντικών τεχνολογιών βασιζόμενοι σε ιδίους πόρους. Σημαντικές αναπτυξιακές τάσεις έρχονται από εφαρμογές όπου τα φωτοβολταϊκά αποτελούν την πιο αποδοτική, αναφορικά με το κόστος της, λύση σε σχέση με τις συμβατικές ενεργειακές πηγές. Σε αυτό το σημείο, θα ξεχωρίσουμε από τους ανταγωνιστές μας με τεχνολογικές καινοτομίες που θα θέτουν τα πρότυπα για υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ, για έξυπνη ενεργειακή διαχείριση με στόχο τη βελτιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης, καθώς και για λύσεις συστημάτων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Η ισχυρή διεθνής δομή που διαθέτουμε τόσο στην τεχνική εξυπηρέτηση όσο και στις πωλήσεις αποτελούν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου και CEO της SMA Pierre-Pascal Urbon.
Μπορείτε να αναζητήσετε τις τριμηνιαίες οικονομικές αναφορές για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 στο www.SMA.de/IR/FinancialReports. Επιπλέον, μία βιντεοσκοπημένη δήλωση του εκπροσώπου του Διοικητικού Συμβουλίου και CEO της SMA, Pierre-Pascal Urbon, είναι διαθέσιμη στο blog www.SMA-Sunny.com.

http://www.energypress.gr/news/Sta-1-2-dis.-eyrw-oi-pwlhseis-ths-SMA-sto-9mhno

No comments: