Tuesday 27 November 2012

Σε φάση υλοποίησης η μονάδα Πτολεμαΐδα V

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαίδα 5» της ΔΕΗ,  προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ., ανάδοχος της οποίας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα ενημερώθηκε σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελικά απόφαση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση, η οποία και παραπέμπεται για επόμενο Δ.Σ.
Νωρίτερα, πληροφορίες από μέλη του Δ.Σ. ανέφεραν ότι επρόκειτο σήμερα να ληφθεί η απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.

Ενδεχομένως, παρά τα όσα αρχικώς διαρρέονταν, τελικά να μην ελήφθη απόφαση, με το σκεπτικό η είδηση υπογραφής της σύμβασης για την Πτολεμαίδα 5, να μην επισκιάσει την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα 9μήνου της ΔΕΗ.
Η κατασκευή της μονάδας είχε ανατεθεί επισήμως εδώ και ένα χρόνο σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Λόγω δυσκολιών χρηματοδότησης, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει το έργο.
Ειδικότερα, εδώ και ένα χρόνο η ΔΕΗ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη κατά 50% χρηματοδότησή της επένδυσης, δηλαδή περίπου 700 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από τράπεζες της Γερμανίας, και με τη συνδρομή του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων της χώρας Hermes.
Στο θέμα είχε αναφερθεί τον Οκτώβριο κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός. Όπως είχε επισημάνει τότε ο κ. Ζερβός στην κ. Μέρκελ, εδώ και ένα χρόνο η ΔΕΗ είχε επαφές με την γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW, που ανέλαβε ρόλο διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα είχε την κάλυψη του Hermes. Ένα ωστόσο χρόνο μετά, η κάλυψη αυτή εκκρεμεί, όπως φυσικά και η χορήγηση του δανείου, αφού το "country risk" της Ελλάδας για τις γερμανικές τράπεζες παραμένει μεγάλο.

http://www.energypress.gr/news/DEH:-Sth-GEK-TERNA-h-kataskeyh-ths-Ptolemaidas-V

No comments: