Monday 26 November 2012

ΔΕΠΑ: "Αντέχουν" στην κρίση τα οικονομικά μεγέθη

Αυξημένες κατά 4% ήταν οι πωλήσεις φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ το 9μηνο του 2012, έναντι του αντίστοιχου του 2011, ενώ το «καθαρό» ΕBITDA (περιλαμβάνει έκτακτα έσοδα) ανήλθε σε 251 εκατομμύρια ευρώ αυξημένο κατά 25%. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο κινείται η υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία και τις πολιτικές "διευκόλυνσης" των πελατών, τις οποίες εφαρμόζει προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η αγορά. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις φυσικού αερίου ανήλθαν σε 0,84 δισ. κυβικά μέτρα, μειωμένες έναντι του 3 τριμήνου 2011 κατά 13%.

Συνολικά στο 9μηνο του έτους, όμως, διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. κυβικά μέτρα, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους (1,5 δισ. κυβικά, έναντι 1,13 δισ. το 2011 και 1 δισ. το 2010).
Η μείωση της κατανάλωσης στο τρίτο τρίμηνο, προέρχεται από την πολύμηνη διακοπή λειτουργίας μονάδας ανεξάρτητου παραγωγού.
Πάντως, εφ΄ όσον στο τέταρτο τρίμηνο του έτους οι καταναλώσεις φθάσουν στα περσινά επίπεδα (1,26 δισ. κυβικά), ο συνολικός όγκος πωλήσεων του 2012 θα είναι υψηλότερος από αυτόν του 2011, οπότε ήταν 4,32 δισ. κυβικά μέτρα.
Όπως τονίζουν στο euro2day πηγές της επιχείρησης, υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, στόχος της διοίκησης παραμένει η διατήρηση του πελατολογίου της και η διαμόρφωση τιμολογίων και χρεώσεων που θα συμβάλλουν στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποτέλεσμα της οποίας είναι η διαμόρφωση νέων τύπων τιμολογίων προς όφελος της μεταποίησης.
Ας σημειωθεί δε ότι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, με επιστολή του προς του ενεργειακούς παρόχους (ΔΕΠΑ-ΔΕΗ), είχε ζητήσει την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και της μεταποίησης, στην οποία ανταποκρίθηκε η ΔΕΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, τα καθαρά κέρδη 9μήνου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 85 εκατομμύρια έναντι 129 εκατομμυρίων το 9μηνο του 2011 και το EBITDA σε 139 εκατομμύρια από 201 εκατομμύρια ευρώ.
Η μείωση των αποτελεσμάτων προέκυψε κυρίως από τη μείωση των περιθωρίων, στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας, αλλά και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, με το οποίο επιβαρύνεται, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς.
Επίσης και από την σταδιακή επιστροφή ποσού 94 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας προμήθειας αερίου που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει λαμβάνειν περίπου 350 εκατομμύρια από ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απαιτήσεις περίπου 400 εκατομμυρίων από το Λειτουργό της αγοράς, για πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΠΑ, αυτό εστιάζεται κυρίως στην κατασκευή του Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB σε συνεργασία με την ιταλική Edison.
Μέσω του διασυνοριακού αγωγού, θα μπορεί να διοχετεύσει ποσότητες φυσικού αερίου προέλευσης Κασπίας ή από την spot αγορά, στη γειτονική χώρα και μέσω του δικτύου της Βουλγαρίας σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Μιχάλης Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)

http://www.energypress.gr/news/DEPA:-Antehoyn-sthn-krish-ta-oikonomika-megethh

No comments: