Thursday, 29 November 2012

Μελέτη του ΙΕΝΕ για λογαριασμό της ΡΑΕ αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στην ηλεκτρική διασύνδεση της ΝΑ Ευρώπης

Το ΙΕΝΕ εκπόνησε  για λογαριασμό της ΡΑΕ μια σημαντική μελέτη με θέμα τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας, προκειμένου να επαναπροσδιορισθεί η σημασία και ο ρόλος αυτών στην σημερινή πραγματικότητα και με βάση τις νεότερες πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μέσω του site του Ινστιτούτου www.iene.gr

Βασικό θέμα της μελέτης του Ινστιτούτου είναι η στρατηγική σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η μελέτη κρίθηκε επίκαιρη και εξαιτίας των σημαντικών εξελίξεων στη μελέτη και προγραμματισμό τόσο νέων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων όσο και στην υλοποίηση σχεδίων υπό διαμόρφωση τα τελευταία χρόνια που αφορούν κυρίως εγχώριες διασυνδέσεις. Στη μελέτη σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η συστηματική ενασχόληση σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο με την επί χάρτου δημιουργία νέων μεγάλων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και του υποτιθέμενου κομβικού ρόλου της χώρας στην χάραξη ενεργειακής πολιτικής σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, παρέλειπε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε εθνική και περιφερειακή βάση».

Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά δίκτυα και οι απαιτήσεις λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν στην ανάγκη νέων μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με ευελιξία στην λειτουργία τους για την διαχείριση της παραγωγής των ΑΠΕ και την αποφυγή συμφόρησης στην μεταφορά. Είναι λοιπόν προφανής ο ρόλος που έχουν να παίξουν στο εξής τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα έχουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη για τις χώρες που θα τα υλοποιήσουν.

Σημειώνεται στη μελέτη ότι το ελληνικό σύστημα διαθέτει ήδη 5 διασυνδέσεις 400kV εναλλασσομένου ρεύματος, καθώς και διασύνδεση συνεχούς ρεύματος με την Ιταλία. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζονται οι ελληνικές διασυνοριακές διασυνδέσεις που προτείνονται στη ΜΑΣΜ 2010-2014 και αφορούν τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για την αξία της διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, μέσω της κοινοπραξίας ΔΕΗ - Quantum Energy.


Τονίζεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα η οποία διαθέτει ήδη έναν ικανοποιητικό αριθμό διεθνών διασυνδέσεων, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές και πλησίον χώρες, πέραν της ενεργειακής επάρκειας που εξασφαλίζουν, ενισχύουν την ορθολογική λειτουργία των δικτύων, αφού προσφέρουν την δυνατότητα εξισορρόπησης φορτίων (balancing) ενώ παράλληλα προάγουν το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στην διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς και στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στον ενεργειακό τομέα.

Η δημιουργία μάλιστα μεγάλης εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος σε Ισραήλ –Κύπρο – Ελλάδα στα επόμενα χρόνια αναπόφευκτα οδηγεί την περιοχή σε κατάσταση net exporter προς την Ευρώπη και με ανταγωνιστικό κόστος, ενισχύοντας έτσι τα σχέδια για τη δημιουργία διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων υψηλών προδιαγραφών και προηγμένης τεχνολογίας.

Επίσης, στη μελέτη δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις σχεδιαζόμενες μονάδες ηλεκτρισμού τόσο στο Ισραήλ και στην Κύπρο όσο και στην Κρήτη και επιχειρείται μια διεξοδική επισκόπηση των σεναρίων αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νήσων (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη) με το εθνικό σύστημα καθώς και με τον “Eurasia Interconnector”. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64174

No comments: