Tuesday, 27 November 2012

Μόνωση στα σπίτια και διάφορα άλλα.......



Έχω βαρεθεί να ακούω τους τελευταίους μήνες για την μόνωση των ακινήτων στην Ελλάδα και ότι αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι σύστημα θέρμανσης να επιλέξουμε αντί για πετρέλαιο. Επίσης βαρέθηκα από συναδέλφους μου και μη να ακούω για ενεργειακά πιστοποιητικά και να γνωρίζουμε την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού μας.

Ωραία είναι όλα αυτά αλλά αν δεν υπάρχουν και φράγκα τότε δεν έχει νόημα να συζητάμε. Αυτή την στιγμή ο ιδιοκτήτης ακινήτου καλείται να πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ τους φόρους εισοδήματος και άλλα χαράτσια ενώ η αγορά ακινήτων έχει νεκρώσει. Για ποια θερμομόνωση μιλάμε;
Αρκετοί πλέον εκφράζουμε απόψεις και κρίνουμε τον μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν γνωρίζει για την αντλία θερμότητας ότι δεν έχει μονώσει το σπίτι του και δεν λαμβάνουμε υπόψη μας άλλες παραμέτρους που αποτελούν προϋπόθεση για τα προαναφερόμενα. Ακόμα και να έχει κάποιος χρήματα δύσκολα θα κάτσει να δώσει ένα κάρο λεφτά για θερμομόνωση.

Η θερμομόνωση στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή και θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές της αν θέλουμε να μιλάμε για στροφή του κόσμου προς αυτήν. Τα φθηνότερα υλικά θερμομόνωσης είναι 25-30ευρώ/τ.μ τα υλικά μεσαίου κόστους 35-40ευρώ/τ.μ και τα ακριβότερα υλικά 45-55ευρώ/τ.μ. αυτά υπολογισμένα μαζί με τα εργατικά. Για ένα σπίτι τελευταίου ορόφου 100τ.μ. θα πρέπει να πληρώσει για υψηλής ποιότητας μόνωση τουλάχιστον 6000ευρώ.

Υπάρχει και το θέμα της αλλαγής κουφωμάτων που είναι άλλη μια ιστορία. Σε σπίτια τελών του 70 και μετά που έχουν συρόμενα πατζούρια/τζαμαρίες είναι ευκολότερο να αλλαχτούν αυτά άρα και χαμηλότερο κόστος, σε παλαιότερα σπίτια που δεν έχουν συρόμενα τζάμια χρειάζονται αντικατάσταση από την κάσα άρα περισσότερα μερεμέτια και ακριβότερη δουλειά, το κόστος και πάλι είναι σημαντικό αν μιλάμε για ολόκληρο το σπίτι. Χονδρικά για σπίτι 100τ.μ τελευταίου ορόφου περίπου 10000 ευρώ θα πρέπει να δοθούν.

Οι ποιο τυχεροί είναι αυτοί που δεν έχουν ταράτσα ή πυλωτή κάτω/πάνω από το διαμέρισμά τους και το διαμέρισμα δεν έχει πρόσοψη μεγάλου εμβαδού καθώς και λίγες εξόδους σε μπαλκόνι.

Επίσης στις πολυκατοικίες όταν θελήσουμε να γίνει κάτι στην ταράτσα ή στην πυλωτή που είναι κοινόχρηστοι χώροι, χρειάζεται ή σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων της πολυκατοικίας ενώ σε ορισμένες πολυκατοικίες χρειάζεται ακόμα και για κάποια παρέμβαση στο μπαλκόνι εφόσον τροποποιεί την εικόνα του κτηρίου συνολικά από έναν παρατηρητή που βρίσκεται στον δρόμο και κοιτάει το κτήριο.
Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις από τμήματα εξωτερικών τοίχων σε ορόφους στα οποία για να τοποθετηθεί η μόνωση πρέπει να τοποθετηθούν σκαλωσιές, εφόσον οι σκαλωσιές πατάνε πάνω σε πεζοδρόμιο/δρόμο επιβάλλεται η καταβολή τελών κατάληψης πεζοδρομίου στον εκάστοτε δήμο που βρίσκεται το κτήριο. Όλα αυτά αναγκάζουν μερικούς ιδιοκτήτες να κάνουν μερική μόνωση στο σπίτι τους, τοποθετώντας συνήθως θερμομονωτικά υλικά πάνω από τα υπνοδωμάτια ή στους τοίχους μόνο των μπαλκονιών. Αυτό δεν είναι καλό διότι όσες απώλειες θερμότητα κερδίζουμε από την θερμομόνωση των επιφανειών που κάναμε, την χάνουμε από τις επιφάνειες στις οποίες δεν έχει γίνει θερμομόνωση.

Καλό είναι να εκφράζουμε την γνώμη μας για διάφορα πράγματα αλλά μην λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Κακά τα ψέματα αλλά η θερμομόνωση των ακινήτων βάσει της δεδομένης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, είναι μια πολυτέλεια.

Το 68% των Ελλήνων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας από στοιχεία της Κομισιόν για το 1ο τρίμηνο του 2012. Επίσης το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι πάνω από το 80%. Από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι πάνω από το 54.4% των ιδιοκτητών ακινήτων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (0.68*0.8).

No comments: