Monday 26 November 2012

Διψήφιο το μερίδιο αγοράς της Protergia - Ποιοι οι νέοι στόχοι

Διψήφιο μερίδιο αγοράς στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας έχει αποκτήσει η Protergia, του ομίλου Μυτιληναίος, στοχεύοντας φέτος στον υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων τροφοδοσίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Ο όμιλος Μυτιληναίος κατά την τελευταία 5ετία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε θερμικούς σταθμούς, ύψους 887,2 εκατ. ευρώ μέσω της Protergia (349,8 εκατ. ευρώ), της Κόρινθος Power (307,4 εκατ. ευρώ) και της Αλουμίνιον (230 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση της Protergia προετοιμάζεται, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες της ΡΑΕ για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εισέλθει στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. «Η δραστηριότητα της εταιρίας συνιστά Κοινωνική Ευθύνη, γιατί πραγματοποιεί επενδύσεις σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον και οι οποίες συμβάλουν στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας», επισήμανε ο κ. Μπενρουμπή.
Το μερίδιο της Protergia στην εγχώρια αγορά ενέργειας υπολογίζεται στο 10,8%, διαθέτοντας θερμική παραγωγή 1,2 GW σε λειτουργία, μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία 54 MW και 1400 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, κυρίως αιολικά. Φέτος ξεκίνησαν να λειτουργούν 3 νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 11,5 MW, στην Άρτα, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία.

Το 2011 τροφοδότησε την χονδρεμπορική αγορά με 2,8 εκατ. MWh, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιασθεί μέσα στο 2012.
Στις δραστηριότητες της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία της στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Ιταλία και την Τουρκία, μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν στη συμμετοχή της σε δημοπρασίες, για απόκτηση δικαιωμάτων πρόσβασης στις διασυνδέσεις, καθώς και διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός της διοίκησης της Protergia εστιάζει σε τρεις άξονες.

-Την απόκτηση και διαχείριση ενός δυναμικού και ισορροπημένου χαρτοφυλακίου παραγωγικών παγίων, με έμφαση στους θερμικούς σταθμούς.
-Τη δραστηριοποίηση στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και στην εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων.
-Στην ανάδειξη σε καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, που θα περιλαμβάνει και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64166

No comments: