Tuesday 27 November 2012

H Schneider Electric μειώνει κατά 25% την κατανάλωση ενέργειας στις δικές της εγκαταστάσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας «Schneider Energy Action», η Schneider Electric έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας σε 160 μονάδες παραγωγής και αποθήκες της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο, από το 2005 μέχρι σήμερα.

Το Schneider Energy Action είναι ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία και τη μεθοδολογία της Schneider Electric με τις προηγμένες λύσεις της εταιρείας, τόσο σε hardware όσο και σε software, θέτοντας ως κύριο στόχο:
· Τη διαρκή μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου
· Την εφαρμογή των λύσεων που η ίδια η εταιρεία έχει αναπτύξει στο σύνολο των εγκαταστάσεων της
· Την καλύτερη ενημέρωση όλου του προσωπικού της για τις νέες διαθέσιμες λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την μεγαλύτερη εμπλοκή των εργαζομένων στην ανάπτυξη των λύσεων αυτών.

Ήδη από την έναρξη του προγράμματος, ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για 10% εξοικονόμηση ενέργειας ανά άτομο αλλά και ανά εγκατάσταση, υλοποιήθηκε για το σύνολο των εγκαταστάσεων που εξετάστηκαν, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν μεγαλύτερη.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο αυτό, η Schneider Electric, μετά από ένα πρώτο στάδιο επιθεώρησης και μέτρησης, δε δίστασε να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτή: κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος του 2011, δαπάνησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 



εγκαταστάσεων της, εγκαθιστώντας περίπου 500 ρυθμιστές στροφών, 1900 μετρητές και εκατοντάδες αισθητήρες, ελεγκτές και άλλα συστήματα κτιριακής διαχείρισης (BMS). Επίσης, αποφάσισε να αντικαταστήσει και το φωτισμό, με συστήματα χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς επίσης να προχωρήσει και στην εγκατάσταση πιο αποδοτικών συστημάτων κλιματισμού. Η απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης ήρθε πολύ γρήγορα, με μία απόδοση επένδυσης σε λιγότερο από τρία χρόνια (ROI).

«Στο σύνολό τους, οι εγκαταστάσεις της Schneider Electric σε ολόκληρο τον κόσμο καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες βιομηχανικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, θέλουμε ως εταιρεία να δίνουμε το παράδειγμα, εφαρμόζοντας τις δικές μας λύσεις. Το πρόγραμμα Schneider Energy Action αξιοποιεί όλη την τεχνογνωσία μας, από την ειδική γνώση πάνω σε ενεργειακά ζητήματα μέχρι την εξειδίκευσή μας σε επίπεδο hardware και software», ανέφερε ο κ. Jean-Yves Blanc, υπεύθυνος του προγράμματος Schneider Energy Action στη Schneider Electric.

Έχοντας ήδη πετύχει τόσο εξαιρετικά αποτελέσματα, η Schneider Electric θέτει μία νέα πρόκληση: να επιτύχει μέχρι το 2014 επιπλέον εξοικονόμηση της τάξεως του 10%.

Για το σκοπό αυτό, στο εταιρικό της πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2014 περιλαμβάνει μία σειρά από φιλόδοξα μέτρα, τα οποία βασίζονται στη σουίτα λογισμικού Struxureware της Schneider Electric και στις υπηρεσίες που τη συνοδεύουν:


· Σύνδεση όλων των εγκαταστάσεων της εταιρείας με επιφάνεια μεγαλύτερη των 5000 m² στην πλατφόρμα Struxureware Energy Operation που έχει αναπτύξει η Schneider Electric για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας.
· Εγκατάσταση της εφαρμογής Struxureware Resource Advisor, η οποία δίνει τη δυνατότητα για πρόσβαση στους λογαριασμούς ενέργειας, έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων, βελτιστοποίηση των συμβάσεων παροχής ενέργειας και εξοικονόμηση πόρων για τις αγορές που δε λειτουργούν εντός ενός συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου.
· Πιστοποίηση ISO 50001 για 20 εγκαταστάσεις του Ομίλου.
· Εφαρμογή μίας παγκόσμιας σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών προκείμενου να διατηρηθούν τα επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν επιτευχθεί.



" Με το πρόγραμμα Schneider Energy Action καταφέραμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα: μέχρι σήμερα, έχουμε περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απαιτείται μια αυστηρή μεθοδολογία διαχείρισης έργων, ώστε να είναι δυνατός ο συντονισμός όλων των απαιτούμενων ενεργειών. Η εμπειρία που κερδίσαμε μας δίνει επιπλέον σιγουριά για την υποστήριξη όλων των ανάλογων διαδικασιών εξοικονόμηση ενέργειας για τους πελάτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο", ανέφερε ο κ. Jean-Yves Blanc.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64214

No comments: