Wednesday 28 November 2012

Δύο προϋποθέσεις για να πάρουν οι Ρώσοι την ΔΕΠΑ

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει θέσει- ούτε άλλωστε και θα μπορούσε- κανέναν προβληματισμό, πολλώ δε μάλλον αντίρρηση, για την πιθανή απόκτηση της ΔΕΠΑ από εταιρείες τρίτων, μη ευρωπαϊκών χωρών”.
Την απάντηση αυτή έδωσε κα Χρυσούλα Αργυρίου, Διευθύντρια Δικτύων και Περιφερειακών αγορών της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy), σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλες, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom.
“Το διαγωνισμό τον πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου και προφανώς με τους όρους που επιθυμεί. Εφόσον τηρούνται οι όροι διαφάνειας, η Κομισιόν δεν παρεμβαίνει” προσέθεσε η κα Αργυρίου.
Επεσήμανε ωτσόσο ότι σε περίπτωση που ο αγοραστής προέλθει από τρίτη χώρα, αυτός θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις αρχές του 3ου ενεργειακού πακέτου, και κυρίως δύο προϋποθέσεις :
- Πρώτον, τον απόλυτο λειτουργικό διαχωρισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων της εταιρείας – αγοραστή. Για τον διαχωρισμό αυτό η εταιρεία θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Δεύτερον, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Να είναι δηλαδή μια “υπαρκτή και αξιόπιστη” εταιρεία.
 
Διαφορετικές προσεγγίσεις...

Κεντρικό θέμα για την Κομισιόν είναι και το θέμα του διαχωρισμού της δικτυακής υποδομής από την υπόλοιπη λειτουργία της εταιρείας. Όπως εξήγησε η κα Αργυρίου, εάν πουληθεί μαζί η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, ο καινούργιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα τη διαδικασία του διαχωρισμού.
Η δήλωση της διευθύντριας της Κομισιόν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πεποίθηση που είχε δημιουργηθεί είναι ότι η Ευρώπη δεν “βλέπει με καλό μάτι” την κάθοδο της Ρωσίας στα ελληνικά ενεργειακά πράγματα. Πιθανότατα ωστόσο να ισχύει εκείνο που και παλαιότετα είχε γράψει το "Εnergypress" ότι δηλαδή εντός της Κομισιόν δεν υπάρχει μία ενιαία άποψη. Άλλες προτεραιότητες έχει για παράδειγμα η γενική διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, άλλες η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού (DG Competition), και άλλες η αντίστοιχη διεύθυνση για τα χρηματοοικονομικά.
 
Το ΤΑΙΠΕΔ και το τίμημα

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει το διαγωνισμό αποκλειστικά με γνώμονα το τίμημα. “Το τίμημα θα είναι το βασικό κριτήριο για την απόκτηση της ΔΕΠΑ” είχε αναφέρει στέλεχος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στο "Εnergypress" όσον αφορά την τακτική που ακολουθείται στο θέμα των προσφορών για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ.
Ηδη, οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ έρχονται σε επαφή με κάθε έναν από τους 5 επενδυτές και να τους ζητήσουν συμπληρωματικές διευκρινήσεις σχετικά με μια σειρά θεμάτων, με κυριότερα τη χρηματοδότηση, και την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Καταληκτική προθεσμία σε κάθε περίπτωση για την ανακοινώση των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση, της κατάθεσης δηλαδή δεσμευτικών προσφορών, θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Τότε, όσοι προεπιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αναλυτικά δεδομένα του διαγωνισμού, και το Ταμείο θα αναμένει τις δεσμευτικές τους προσφορές τους, με στόχο να υπογράψει σύμβαση με τον πλειοδότη μέσα στο α’ 3μηνο του 2013.

http://www.energypress.gr/news/Dyo-proypotheseis-gia-na-paroyn-oi-Rwsoi-thn-DEPA

No comments: