Friday, 30 November 2012

Στην Ξάνθη τα πρώτα θερμοκήπια «υψηλής τεχνολογίας» με γεωθερμία

Τρεις μεγάλες επενδύσεις σε θερμοκήπια ευρωπαϊκού τύπου που θα αξιοποιούν το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό του νομού Ξάνθης, και μία σε φωτοβολταικά στη Δράμα, που και οι τέσσερις μαζί ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα επενδυτικά αυτά σχέδια, έκαστο ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν στο υπουργείο, στο πλαίσιο του προγράμματος μακροχρόνιας εκμίσθωσης άγονων και μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δημοσίου που έμεναν για χρόνια ανεκμετάλλευτες, αρχής γενομένης από 2.160 στρέμματα στους συγκεκριμένους νομούς της Βορείου Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προτάσεων αποτελεί αυτή των «Πλαστικών Καβάλας», μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο παραγωγής αγροτικών εφοδίων (πλαστικοί σωλήνες για τη γεωργία, υλικά για θερμοκήπια), που βλέπει στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Ξάνθης μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Κι αυτό καθώς για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν θα χρειασθεί σημαντικά κεφάλαια, δεδομένου ότι παράγει η ίδια το απαραίτητο υλικό για τον εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας.
Το σύνολο των σχεδίων για τα θερμοκήπια αφορούν εκτάσεις στο Εράσμιο και στον οικισμό Ποταμιά του νομού Ξάνθης, περιοχές γνωστές για την ύπαρξη ζεστού νερού σε θερμοκρασίες περίπου 70 βαθμών, ικανές να μετατρέπουν τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική. Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία θα αξιοποιείται για να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, ενώ θα αξιοποιείται παράλληλα για τόσο για την άρδευση όσο και για την πρώιμη ωρίμανση των καλλιεργούμενων προϊόντων.
Προϊόντα υψηλής ποιότητας για εξαγωγές
Οι θερμοκηπιακές αυτές μονάδες θα παράγουν κηπευτικά (τομάτες, αγγούρια, φράουλες, μελιτζάνες, πιπεριές) υψηλής ποιότητας με στόχο όχι μόνο τη διακίνησή τους στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως τις εξαγωγές.
Τις δημοπρασίες εκμίσθωσης των μη καλλιεργήσιμων αυτών εκτάσεων που θα είναι διάρκειας 25 ετών, θα προκηρύξει ο οργανισμός πληρωμών κοινοτικών πόρων, ορίζοντας μια τιμή εκκίνησης, που στην περίπτωση της Ξάνθης θα κυμαίνεται στα 40 ευρώ το στρέμμα. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι, επειδή και τα τρία σχέδια για θερμοκήπια αφορούν έκταση 100 στρεμμάτων το καθένα, εφόσον οι υποψήφιοι επενδυτές κερδίσουν το διαγωνισμό, θα καταβάλουν στο Δημόσιο ένα ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 4.000 ευρώ.
 
Δημοπρασίες εκτάσεων για ΑΠΕ

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, οι συγκεκριμένες δημοπρασίες είναι μόνο η αρχή. εκτάσεις με πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό για μεγάλες επενδύσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στις Σέρρες, στις Θερμοπύλες, κ.ά.

Που σημαίνει ότι μετά το πρώτο πακέτο των 2.160 στρεμμάτων, παρόμοιες δημοπρασίες θα προκηρυχθούν και για άλλες περιοχές, όχι μόνο με αντικείμενο τη γεωθερμία, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η τέταρτη επένδυση που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο, αφορά στην ανάπτυξη μεγάλου φωτοβολταικού πάρκου σε έκταση 1.524 στρεμμάτων στην κωμόπολη Προσοτσάνη του Νομού Δράμας.

http://www.energypress.gr/news/Sthn-Xanthh-ta-prwta-thermokhpia-ypshlhs-tehnologias-me-gewthermia

No comments: