Wednesday 28 November 2012

Οι ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας στο επίκεντρο του Energy Money Conference

Στις δυνατότητες ανάπτυξης και επενδύσεων στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, που μπορούν, μέσω στοχευμένης στρατηγικής στον κλάδο, να ανέλθουν σε €40-60 δισ., την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας στον ενεργειακό τομέα, το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που καθίσταται πλέον καθοριστικό για τα επόμενα βήματα, αλλά και την εθνική ενεργειακή στρατηγική, αναφέρθηκαν οι διακεκριμένοι ομιλητές του συνεδρίου Energy Money Conference, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Ethos Media S.A, την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012. 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεξέτασης της θέσης της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα, την εκμετάλλευση της πλεονεκτικής της θέσης στη Ν.Α. Ευρώπη, την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με ιεραρχημένους στόχους, την προσέλκυση διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στον εθνικό σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής. Στη συνέχεια επισήμανε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τις «παθογένειες που κρατούσαν τη χώρα στάσιμη, αδύναμη και καθηλωμένη στην εσωστρέφεια. Η υλοποίηση όμως της στρατηγικής αυτής έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση. Χρειάζεται την αποφασιστικότητα και την «ενέργεια» όλων».  Όπως είπε «στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για την ενέργεια η πολιτεία προχωρά τις διαδικασίες για σεισμικές έρευνες σε σημεία της ελληνικής επικράτειας (Ιωάννινα, Πατραϊκός, Κατάκολο), όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα 250 εκατ. βαρελιών, με φιλόδοξο στόχο να αρχίσουν σύντομα οι πρώτες  διερευνητικές γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα, προωθείται η έρευνα για εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, όπου οι προσδοκίες είναι αυξημένες».

Στα πλεονεκτήματα μιας εσωτερικής ανοιχτής, διασυνδεόμενης και ευέλικτης αγοράς ενέργειας στην ΕΕ, τον καθοριστικό ρόλο των ανεξάρτητων κανονιστικών αρχών και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση του φυσικού αερίου αναφέρθηκε η κα Georgette Lalis, European Commission, Member της Task Force for Greece. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, που αποτελούν πλέον και μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως στην κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, τη δημιουργία χρηματιστηρίου ανταλλαγής ηλεκτρικού, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ΔΕΗ και την αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης των πηγών ενέργειας. Όπως τόνισε η κα Lalis, στην περίοδο 2014-2020 η στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού δικτύου, στην επέκταση του δικτύου αγωγών υψηλής πίεσης για το φυσικό αέριο, στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και στη διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών.
Για την εξέλιξη της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στον τομέα της ενέργειας μίλησε η κα Τερέζα Φωκιανού-Μαλαβέτα, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Flow Energy & Environmental Operations – Γεωλόγος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι η λιγότερο εξερευνημένη περιοχή της Μεσογείου στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, για την κα Φωκιανού- Μαλαβέτα συνίσταται στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης, στην επανεπεξεργασία των παλαιότερων σεισμικών, την επιλογή υποψηφίων επενδυτών και τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στελέχωση του νέου φορέα υδρογονανθράκων χωρίς συντεχνιακές ή ρουσφετολογικές επιλογές.

Στα μέσα που μπορεί να καταστήσουν την ελληνική αγορά ενέργειας ελκυστική προς το επενδυτικό κοινό, αλλά και το βαθμό στον οποίο η ανάπτυξή της μπορεί να συμβάλλει στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Flow Energy & Environmental Operations. Όπως είπε, στην Ελλάδα υπάρχει δυναμική για επενδύσεις και ανάπτυξη της τάξεως των  € 40-60 δισ., ωστόσο, για να υπάρξει σωστά προσανατολισμένη πορεία, είναι αναγκαίο η στρατηγική να στοχεύει σε μαζική προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Για το ρόλο της Ε.Ε. στην αγορά ενέργειας αλλά και την καθοριστική σημασία της εύρεσης ενδο-ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας μίλησε ο κ. Θεόδωρος Τσακίρης, Επικεφαλής Αναλυτής της Middle East Economic Survey & Υπεύθυνος Προγράμματος Γεωπολιτικής της Ενέργειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπως τόνισε, «η Ευρώπη εισάγει το 90% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 60% σε φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο κ. Raffaele Piciocchi, επικεφαλής της ABS LNG Center – Greece, Naval Architect and Mechanical Engineer μίλησε για την αξία του LNG, τονίζοντας ότι, μέσα σε μία δεκαετία, έφτασε το 30% του φυσικού αερίου να διακινείται σε υγροποιημένη μορφή, καθώς για αποστάσεις άνω των 500 χλμ είναι οικονομικότερη η χρήση του σε σχέση με τους αγωγούς. Επίσης πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλκυση Ελλήνων στην κατασκευή  LNG carriers.
Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Α’ Αντιπροέδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), αναφέρθηκε στη στασιμότητα των εξελίξεων στον κλάδο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο οικονομικό έλλειμμα της τάξεως του €1 δισ. ευρώ που υπάρχει στον κλάδο και έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή ως «εκκαθαριστές» με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες για την κάλυψη του χρέους. Παράλληλα, ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας υπάρχει ακόμα σύγχυση μεταξύ του τι θέλει ο επενδυτής και του τι θέλει το δημόσιο. Επεσήμανε επίσης ότι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα, ήταν η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η εγκαθίδρυση της χώρας ως διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο και το να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
 Ο Δρ. Γεώργιος Παπαρσένος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. μίλησε για την εταιρεία, η οποία διαθέτει καλή οργάνωση, ισχυρό δίκτυο και εξασφαλισμένα κέρδη για το μέλλον, καθώς η απόδοσή της στα επενδεδυμένα κεφάλαια φτάνει το 10%. Για την Ελλάδα τόνισε ότι διεκδικεί προνομιακό ρόλο στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ το λιμάνι της Ρεβυθούσας θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ακόμα περισσότερο. Ήδη έχουν υπάρξει βελτιώσεις στην αγορά φυσικού αερίου μετά και την άνοιξη του 2010 και την πρόσβαση ιδιωτών στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Τέλος, ο κ. Πέτρος Σελέκος, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σημείωσε στην ομιλία του ότι στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, οι επενδύσεις δεν θεωρούνταν αυτονόητες για τη δημιουργία ανάπτυξης. Στη συνέχεια η κρίση δημιούργησε μεν προβλήματα αλλά κατέστησε κοινό τόπο το ότι χωρίς επενδύσεις και παραγωγική δραστηριότητα η ευημερία στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

http://www.energypress.gr/news/Energy-Money-Conference:-Ellada-Kombos-gia-thn-energeiakh-aytonomia-ths-Eyrwphs

No comments: