Thursday 1 November 2012

Καζάνι που βράζει η ενεργειακή αγορά

Τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό και η αντίθεση της ΔΕΗ στο μοντέλο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ για τη λειτουργία της αγοράς μετά το 2013 κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις φορέων κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012», που διοργανώνει το ΙΕΝΕ.
Κλίμα αισιοδοξίας προσπάθησε να μεταφέρει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προετοιμάζει το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς, τον εξορθολογισμό στις ταρίφες που απολαμβάνουν οι ΑΠΕ και το κόστος ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Όσο για τα οικιακά τιμολόγια, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι όσα έχουν ακουστεί για μεγάλες αυξήσεις είναι σενάρια, ενώ δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις το 2012.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης, το θέμα της ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Οι συνολικές οφειλές του Λειτουργού και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς προς τους παραγωγούς από συμβατικές μονάδες και ΑΠΕ έχει φτάσει τα 800 εκατομμύρια, είπε ο ίδιος, ποσό που θα φτάσει το 1 δισ. στο τέλος του χρόνου. Αναρωτήθηκε αν ο νέος μέτοχος της ΔΕΠΑ που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίησή της θα δείχνει την ίδια ανοχή στις οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών από πωλήσεις φυσικού αερίου, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απαιτήσεις από τον Λειτουργό για την πωλούμενη ενέργεια.
Οι παραγωγοί ΑΠΕ, συνέχισε ο κ. Περιστέρης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Δεδομένου ότι τα τοκοχρεολύσια λήγουν στο τέλος του έτους, αναμένεται να προκληθεί πανικός στις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά, εν όψει εφαρμογής από το νέο έτος του νέου μοντέλου λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός εμμέσως ζήτησε λιγότερες παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, γιατί έτσι, κατά την άποψή του, θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ δεν συμφωνεί με το μοντέλο ΝΟΜΕ που προωθεί η ΡΑΕ και έχει ως πρότυπο το αντίστοιχο γαλλικό (λόγω κοινών χαρακτηριστικών της παραγωγής και της διάρθρωσης της αγοράς).
Σύμφωνα με τον Αρ. Ζερβό, το μοντέλο που προωθεί η Αρχή αντιβαίνει την ελεύθερη αγορά καθώς περιλαμβάνει ρυθμιζόμενες παρεμβάσεις και επιπλέον δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς. Επανέλαβε δε τις γνωστές θέσεις της Επιχείρησης ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο μεταβατικός μηχανισμός ανάκτησης κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου.
Για το τελευταίο θέμα, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Ντίνος Μπενρουμπής τόνισε ότι η υιοθέτηση μεταβατικών μηχανισμών έγινε αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο διάστημα μετάβασης στην επόμενη φάση της αγοράς. «Δεν είναι σωστό, συνεπώς, να ζητάμε να καταργηθούν αυτοί οι μηχανισμοί, χωρίς να έχει συντελεστεί ακόμη η μετάβαση. Να μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοιχτή αγορά ενέργειας χωρίς την απευθείας πρόσβαση των ανεξάρτητων παραγωγών στα φθηνά καύσιμα (λιγνίτης).

Τιμολόγηση φυσικού αερίου

Τις θέσεις της ΔΕΠΑ στην τιμολόγηση φυσικού αερίου, για την οποία έχει δεχτεί έντονη κριτική κυρίως από μεγάλους καταναλωτές, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης.
Αναγνώρισε μεν ότι οι τιμές του καυσίμου είναι υψηλότερες από αυτές σε άλλες κοινοτικές χώρες, ωστόσο το φαινόμενο το απέδωσε στο ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στη ΝΑ. Ευρώπη, δεν λειτουργούν διασυνδέσεις και hubs (κόμβοι), όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Επίσης, αποκάλυψε ότι με την αλγερινή Sonatrach, από την οποία προμηθεύεται υγροποιημένο αέριο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μείωση των τιμών.
Σε περίπτωση όπου δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στη διαιτησία. Τέλος, ειδικά για τα τιμολόγια των ηλεκτροπαραγωγών, ο κ. Σαχίνης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συμβάσεις νέου τύπου.
Βάσει αυτών, ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει την υπογραφή ξεχωριστής σύμβασης για το αέριο και για τη μεταφορά του, πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προμηθειών της ΔΕΠΑ μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, αγοραπωλησίες υγροποιημένου αερίου στις δεξαμενές αποθήκευσης, παραχωρήσεις δυναμικότητας στα σημεία εισόδου κ.λπ.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr, 31/10/2012)

http://www.energypress.gr/news/Kazani-poy-brazei-h-energeiakh-agora

No comments: