Tuesday 13 November 2012

Κερδίζει έδαφος η γεωθερμία στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Σάντι

Η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι στην Αμερική οδηγεί αρκετούς πολίτες σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τις κατοικίες τους. Σύμφωνα με τις εταιρείες που ασχολούνται με τη γεωθερμία, παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πηγή και για τις εφαρμογές μικρής κλίμακας που αφορούν τα κτίρια.

Λόγω του σχετικά υψηλού κόστους, η τεχνολογία αυτή δεν έχει βρει μέχρι στιγμής αρκετούς πελάτες στην Αμερική. Παρόλα αυτά, σημειώνεται μια μικρή και σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οποία μπορεί να ενισχυθεί στον απόηχο του τυφώνα Σάντι στις πληγείσες περιοχές.
Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 διαφορετικές εγκαταστάσεις γεωθερμίας, ενώ οι εταιρείες εγκατάστασης τονίζουν ότι οι πολίτες μπορούν με ένα γεωθερμικό σύστημα να έχουν και θέρμανση και ψύξη, γι’αυτό και αξίζει η μετατροπή, παρά το αρχικό κόστος.

Ένα παράδειγμα είναι το Παιδικό Μουσείο του Μπρούκλιν, το οποίο πλήρωσε το 2007 675.000 δολάρια για να εγκαταστήσει σύστημα γεωθερμίας με τέσσερις γεωτρήσεις. Προηγουμένως, το ίδρυμα πλήρωνε 200.000 δολάρια ετησίως για θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρισμό, ποσό το οποίο μειώθηκε σημαντικά στα 50.000 δολάρια.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63737

No comments: