Thursday 15 November 2012

ΛΑΓΗΕ: Αν δεν βρούμε ρευστό δεν μπορούμε να πληρώσουμε

Ταμειακή στενότητα και συνεπώς αδυναμία  εξόφλησης, τόσο των τιμολογίων των σταθμών ΑΠΕ όσο και εκείνων των σταθμών φυσικού αερίου δηλώνουν, μιλώντας στο energypress, κύκλοι της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους, στις ΑΠΕ έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί για τα τιμολόγια του Μαϊου, ενώ για εκείνα του Ιουνίου ο ΛΑΓΗΕ ευελπιστεί να έχει συγκεντρώσει τα 110 εκατ. ευρώ που χρειάζονται, ώστε να πληρώσει στο τέλος Νοεμβρίου. «Εάν δεν συγκεντρώσουμε το σύνολο των χρημάτων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πληρωμές κάποιων από τους παραγωγούς γιατί αμέσως εγείρονται θέματα μεροληψίας, προτεραιοτήτων κ.λπ.» λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ για τη λύση να δοθεί μέρος των χρημάτων σε όλους τους παραγωγούς η απάντηση είναι ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ ισχυρότερη λογιστική υποστήριξη από αυτή που διαθέτει ο ΛΑΓΗΕ. «Έχουμε φτάσει να διαχειριζόμαστε κάθε μήνα 7.700 τιμολόγια από σταθμούς ΑΠΕ και ήδη το σύστημα είναι στα όριά του. Σκεφτείτε να έπρεπε να κάνουμε και «σπαστές» πληρωμές», δηλώνει ο συνομιλητής μας.
Σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, το οικονομικό του πρόβλημα είναι δομικό και όχι συγκυριακό. Δηλαδή μπαίνουν στο σύστημα λιγότερα χρήματα από αυτά που χρειάζονται για να γίνουν οι πληρωμές. «Μπαίνουμε μέσα από 20 έως 50 εκατ. ευρώ το μήνα, ανάλογα με την παραγωγή και τα επίπεδα της Οριακής Τιμής» όπως λένε τα στελέχη του. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι η μεγάλη επιβάρυνση από χρόνο σε χρόνο οφείλεται κυρίως στην ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού, το 2010 πληρώθηκαν για τα φωτοβολταϊκά 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1,5 εκατ. για στέγες. Το 2011 πληρώθηκαν 240 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 32 εκατ. για στέγες. Και το 2012 χρειάζονται 670 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 135 εκατ. για στέγες. Συνολικά για τις ΑΠΕ, το 2012, θα πληρωθούν από τον ΛΑΓΗΕ πάνω από 1 δις. ευρώ.
Τα νούμερα αυτά είναι «τρελά», δεν βγαίνουν, σχολιάζει ο συνομιλητής μας, εκτός εάν αυξηθεί υπέρογκα το τέλος ΑΠΕ. Πολλώ δε μάλλον όταν οι άλλοι τρόποι ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ είτε καθυστερούν είτε αποτυγχάνουν, είτε υποαποδίδουν. Αναφέρει ως παράδειγμα ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποδώσουν οι δημοπρασίες ρύπων, τελικά δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΛΑΓΗΕ, ακόμα και το δάνειο από το Παρακαταθηκών να εκταμιευθεί, θα είναι μια ανάσα χωρίς μεγάλη αξία, καθώς θα βοηθήσει μεν να πληρωθεί ένας μήνας, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει ο ΛΑΓΗΕ να αποπληρώνει τοκοχρεολύσια.
Απαντώντας σχετικά με τα ερωτήματα που διατυπώνονται από επενδυτές για τη διαχρονική διαχείριση των πόρων του ΛΑΓΗΕ και την «πριμοδότηση» των σταθμών ορυκτών καυσίμου από το τέλος ΑΠΕ, τα στελέχη του ΛΑΓΗΕ αναφέρουν ότι το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ και τον τρόπο αποζημίωσης των σταθμών αερίου ή ΑΠΕ τον καθορίζει η πολιτεία. «Ο ΛΑΓΗΕ είναι ένα ταμείο που θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένο. Από τη μία εισπράττει, από την άλλη πληρώνει. Οι λογαριασμοί είναι απλοί και πεντακάθαροι. Όλοι τους ξέρουν και κανείς δεν δικαιούται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει γιατί λείπουν λεφτά από το ταμείο. Λείπουν γιατί εισπράττουμε λιγότερα από εκείνα που χρειαζόμαστε για να πληρώσουμε», λένε χαρακτηριστικά.
Αναφέρουν μάλιστα ότι περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία την εφαρμογή των όσων φέρεται να προβλέπει το «νέο μνημόνιο» έτσι ώστε ο ΛΑΓΗΕ να δημοσιεύει επίσημα μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ, με προβολές για όλο το χρόνο.

http://www.energypress.gr/news/LAGHE:-An-den-broyme-reysto-den-mporoyme-na-plhrwsoyme

No comments: