Saturday 24 November 2012

Η ΡΑΕ «Βαθμολογεί» τους παραγωγούς ενέργειας

Την προετοιμασία για τη λειτουργία αγοράς ισχύος, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού ξεκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Στο νέο μοντέλο οι «παραγωγοί ισχύος», δηλαδή οι διαχειριστές μονάδων που είναι έτοιμες να προσφέρουν ενέργεια όποτε τους ζητηθεί, θα αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της ενεργειακής αγοράς.

Η ΡΑΕ μέσω μελέτης που ανέθεσε στο ΕΜΠ (Εργαστήριο Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), θα επιδιώξει να προσδιοριστεί ο αριθμός των παραγωγών ισχύος που πρέπει να προστεθεί στο δίκτυο (σε απελευθερωμένο περιβάλλον αγοράς) ανά περιοχή, αλλά και την προτεραιότητα με την οποία οι παραγωγοί θα εντάσσονται στο σύστημα.

Ειδικότερα, η μελέτη θα «βαθμολογεί» τις μονάδες προκειμένου να αποκτήσουν προτεραιότητα, με βάση δείκτες-κριτήρια όπως είναι το κόστος, η ποσότητα, η αξιοπιστία, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η κοινωνική συμμετοχή, οι θέσεις εργασίας κ.λπ.

Μέσω της μελέτης, η ΡΑΕ θα είναι σε θέση να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά την υλοποίηση των βασικών κατευθύνσεων ενεργειακής πολιτικής που χαράζει η Πολιτεία, να αξιολογήσει και να κοστολογήσει ποιοτικά μη μετρήσιμα μεγέθη, όπως π.χ. το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τεχνολογιών, καθώς και να προτείνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις στους υφιστάμενους κώδικες.

Ας σημειωθεί ότι εκτός των άλλων, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, επιβάλλει διαφορετικό σχεδιασμό του δικτύου, στο οποίο πρέπει να είναι ενταγμένες μονάδες με μεγάλη ευελιξία στην εκκίνηση και διακοπή λειτουργίας τους.

Αυτές είναι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου, αντλησιοταμιευτικά συγκροτήματα και μονάδες ντίζελ.

(από www.euro2day.gr, 23/12/2012)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64086

No comments: