Monday 12 November 2012

Οι Νορβηγοί "ακτινογραφούν" το βυθό σε Ιόνιο και Κρήτη

Από σήμερα το ερευνητικό σκάφος  της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services που πλειοδότησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό, ξεκινά τις γεωφυσικές έρευνες σε μια θαλάσσια έκταση 225.000 χιλιομέτρων. Για τους επόμενους τρεις μήνες  το «Nordic Explorer» θα σαρώνει επί 24ώρου βάσεως το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, με στόχο να «ακτινογραφήσει» με τη μέθοδο της δισδιάστατης σεισμικής απεικόνισης τον βυθό της περιοχής που εκτείνεται από την Πάτρα (Ιόνιο) μέχρι και Νότια της Κρήτης.
Η ερευνητική διαδικασία αυτή καθ’ αυτή δεν έχει να κάνει με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Αποτελεί, όμως, το αυτονόητο αρχικό στάδιο που προηγείται πολύ πριν ξεκινήσει η αναζήτηση και στη συνέχεια η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν (ιζήματα, άλατα κ.α) θα δώσουν μια πρωτόλεια εικόνα για το αν υπάρχουν και που, πιθανότητες να έχουν δημιουργηθεί υποθαλάσσια ενεργά πετρελαϊκά συστήματα.
Ας σημειωθεί πάντως ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια πριν έχουμε τις πρώτες ουσιαστικές ενδείξεις για τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές, και συνολικά 5-6 χρόνια πριν πέσει το πρώτο τρυπάνι. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στην πορεία δεν θα ανακύψουν προσκόμματα με γειτονικές χώρες σε ότι αφορά την μέθοδο που –ελλείψει ελληνικής ΑΟΖ- επελέγη και βασίζεται στην αρχή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας για τη «μέση γραμμή ίσων αποστάσεων».
Ειδικότερα, η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2013. Θα ακολουθήσει μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια θα πουληθούν από την εταιρεία PGS ως «πακέτα πληροφοριών» σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες. Από την πώληση των πληροφοριών το Δημόσιο θα έχει μικρά έσοδα.
Με βάση τα στοιχεία από τα δισδιάστατα σεισμικά ο δημόσιος φορέας υδρογονανθράκων θα «κόψει οικόπεδα» και θα προκηρύξει τα μέσα του 2014 γύρο παραχωρήσεων με την προσδοκία ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κολοσσών της πετρελαιοβιομηχανίας οι οποίες θα θελήσουν να δώσουν συνέχεια στην έρευνα (σεισμικά τριών διαστάσεων κ.α) ώστε στη συνέχεια να κρίνουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις που θα δώσουν και τα τελικά στοιχεία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τις πιθανότητες εντοπισμού πετρελαιοπιθανών περιοχών ιδιαίτερα στην Νότια Κρήτη είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι η προς έρευνα περιοχή αποτελεί συνέχεια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.
Ωστόσο καμία από τις επιστημονικές προσεγγίσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν στηρίζεται σε επαρκή και τεκμηριωμένα στοιχεία αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες. Παρ όλα αυτά, επαγγελματίες… «πετρελαιολόγοι» (καθηγητές, επιστήμονες κ.α) που κατά καιρούς συμβουλεύουν τους αρμόδιους υπουργούς, έχουν πείσει την ελληνική Κυβέρνηση ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα 150-200 δις. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια.
Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν για να αποδειχθεί αν δικαίως το θέμα των πετρελαίων γίνεται αντικείμενο συστηματικής καλλιέργειας εντυπώσεων και προσδοκιών στις πλάτες ενός υπερχρεωμένου λαού που ψάχνει από κάτι να πιαστεί.
 
Στην Πάτρα

Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer, το οποίο θα πραγματοποιήσει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, κατέπλευσε χθες Κυριακή στο λιμάνι της Πάτρας. Σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, μετά την επίσκεψή του στο ερευνητικό σκάφος.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λιβιεράτος σημείωσε ότι «είναι μια σημαντική μέρα γιατί, στο κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, έρχεται μια αισιόδοξη νότα ότι η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί με ήπιους τόνους, χωρίς κραυγές, και φωνές, να στήνει μεγάλα προγράμματα, και να τα φέρνει σε πέρας». Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, ο υπουργός εκτίμησε ότι πιθανόν μέσα στο 2014 η Πολιτεία θα είναι έτοιμη να προκηρύξει τα οικόπεδα για να προχωρήσει η εξόρυξη.
Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας. Επίσης υπογράμμισε ότι «αποδεικνύεται περίτρανα, πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής και ολοκληρωμένη, τότε φέρνει αποτελέσματα».

http://www.energypress.gr/news/Oi-Norbhgoi-aktinografoyn-to-bytho-se-Ionio-kai-Krhth

No comments: