Saturday 10 November 2012

Πυρηνική ενέργεια με θόριο οραματίζεται η Ινδία

Η Ινδία βρίσκεται καθ’ οδόν για να κατασκευάσει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα με καύσιμο το θόριο αντί για ουράνιο. Η χώρα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα από το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο και έχει θέσει ως στόχο να τα εκμεταλλευτεί στο μέλλον ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η ιδέα για χρήση του θορίου στην παραγωγή ενέργειας είναι παλιά, ενώ η σχετική πρωτοβουλία της Ινδίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 σε θεωρητικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι οι αντιδραστήρες θορίου έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς παράγουν πολύ λιγότερα πυρηνικά απόβλητα σε σύγκριση με τους συμβατικούς, ενώ παράλληλα δεν παράγουν πλουτώνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν, επί Ψυχρού Πολέμου, η παραγωγή πλουτωνίου από το ουράνιο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν αποτελούσε κάτι κακό. Αντιθέτως, ήταν ένα ευκταίο αποτέλεσμα επειδή οι μεγάλες δυνάμεις είχαν ανάγκη το πλουτώνιο για να συντηρήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι πυρηνικοί σταθμοί αναπτύχθηκαν με βάση το συγκεκριμένο καύσιμο αντί για το θόριο.
Πλέον όμως, η Ινδία φιλοδοξεί να δώσει πνοή στην εν λόγω τεχνολογία. Για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα θορίου, ισχύος 300 MW.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63619

No comments: