Monday 12 November 2012

IEA: Από ΑΠΕ το 1/3 της ηλεκτροπαραγωγής το 2035

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2035 θα έχουν καταστεί ο βασικός αντίπαλος του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς το κόστος για τις τεχνολογίες ΑΠΕ μειώνεται και οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Στην ετήσια έκθεσή της, η Υπηρεσία, η οποία συμβουλεύει 28 χώρες για την ενεργειακή πολιτική τους, αναφέρει ότι το 2015 τα αιολικά πάρκα, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα έχουν καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας παγκοσμίως ενώ έως το 2035 θα έχουν καταφέρει να παράγουν το 1/3 της παγκόσμιας ενέργειας, ποσοστό δηλαδή που αγγίζει αυτό του άνθρακα.

«Η σταθερή αύξηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και η ταχεία επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει εδραιώσει τη θέση των ΑΠΕ ως αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος», αναφέρει η ΙΕΑ, τονίζοντας ότι:
«Η ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στηρίζεται στη μείωση του κόστος της τεχνολογίας, στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των τιμών τιμολόγησης του άνθρακα, αλλά κυρίως στις συνεχιζόμενες επιδοτήσεις».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΕΑ, οι παγκόσμιες επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ θα ανέλθουν στα $ 240 δισεκατομμύρια το 2035. Σημειώνεται ότι το 2011 οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ δεν είχαν ξεπεράσει τα 88 δις. δολάρια ενώ οι αντίστοιχες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα είχαν φτάσει τα 523 δις. δολάρια.

http://www.energypress.gr/news/IEA:-Apo-APE-to-1-3-ths-hlektroparagwghs-to-2035

No comments: