Wednesday 7 November 2012

Moody's: Οι ΑΠΕ θα επιδεινώσουν την πιστοληπτική ικανότητα των θερμικών παραγωγών ηλεκτρισμού

Η πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού που βασίζονται στην θερμική ηλεκτροπαραγωγή πρόκειται να επιδεινωθεί στο εξής λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ, εκτιμά σε μελέτη του ο οίκος Moodys. Παράλληλα, απαριθμεί πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες αυτές να βελτιώσουν τη θέση τους.

Η μελέτη έχει τίτλο «Ευρωπαϊκές ΔΕΚΟ: Η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσουν να διαβρώνουν την πιστοληπτική ικανότητα της θερμικής παραγωγής» και αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της θερμικής παραγωγής εν γένει.

Ο Σκοτ Φίλιπς, αντιπρόεδρος στον τομέα ανάλυσης της Moody' s Infrastructure Finance Group σημειώνει σχετικά με το θέμα:

«Οι άλλοτε σταθερές αυτές επιχειρήσεις έχουν δει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα να ανατρέπονται και αναμένουμε ότι οι αυξημένες εγκαταστάσεις των ΑΠΕ θα επηρεάσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών ΔΕΚΟ».


Παράλληλα, η Moodys τονίζει στην μελέτη της ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την εισαγωγή συστήματος πληρωμών προκειμένου να δώσουν κίνητρα ώστε να παραμείνει η θερμική παραγωγή βιώσιμη. Από την πλευρά τους, οι ΔΕΚΟ ισχυρίζονται ότι οι διακυμάνσεις της ανανεώσιμης ισχύος καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη τέτοιων μηχανισμών για την ασφάλεια της παραγωγής, αν και οι κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να αποφύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Η Moodys δηλώνει ότι αν αποφασίζονταν πληρωμές υπέρ των θερμικών παραγωγών, τότε θα το λάμβανε υπόψη για τον υπολογισμό της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στην προσπάθεια που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά μέσω του τρίτου ενεργειακού πακέτου και της διασύνδεσης των αγορών. Η Moodys σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικά πολιτικά εμπόδια για την πλήρη ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς, ακόμα και αυτής της βόρειας Ευρώπης που θεωρείται πιο ώριμη.
Τέλος, σημειώνεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές ΔΕΚΟ εξετάζουν την λύση της αποθήκευσης ηλεκτρισμού ως μέσο για να διαχειριστούν τις αυξήσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ. Στην Ιταλία για παράδειγμα, η Terna έχει διαθέσει 1 δις. ευρώ για επενδύσεις σε αποθηκευτικά μέσα και στη Γερμανία η ΕΟΝ έχει ξεκινήσει την κατασκευή σταθμού ηλεκτρόλυσης ισχύος 2 MW. Προς το παρόν, οι τεχνολογίες αυτές είναι ακόμα ακριβές, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θεωρείται πιθανή η υιοθέτησή τους, με ευνοϊκές συνέπειες για τις τιμές του ηλεκτρισμού, αλλά και για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63481

No comments: