Friday 9 November 2012

Ασθενή ζήτηση πετρελαίου αναμένει ο OPEC για το 2013

Ο OPEC δημοσίευσε τη νέα ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ( World Oil Outlook), σύμφωνα με την οποία αναμένει εξασθένηση της ζήτησης το επόμενο έτος, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ζήτηση και τις τιμές.
Ο οργανισμός παρατηρεί ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη κορυφώνεται, ενώ και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των μεταφορών επηρεάζουν σιγά-σιγά την ζήτηση για πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι ο τομέας της διΰλισης θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες, ώστε να είναι σε θέση να προμηθεύει ένα πιο ευέλικτο μείγμα υποπροϊόντων στην αγορά. Αντίστοιχα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το καρτέλ και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Αναφορικά με τις τιμές, ο OPEC αναμένει διατήρηση του βαρελιού αναφοράς κοντά στα 100 δολάρια μεσοπρόθεσμα, ενώ με άξονα το 2025 προβλέπεται να φτάσει στα 120 δολάρια και με άξονα το 2035 στα 155 δολάρια. Αιτία για τις αυξήσεις αυτές είναι η ολοένα και πιο δύσκολη παραγωγή σε περιοχές απομακρυσμένες, καθώς και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που υιοθετούν πολλά κράτη. Σε κάθε περίπτωση, ο τεχνικός παράγοντας θεωρείται σημαντικός για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, ο OPEC προβλέπει για το 2012 παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 1% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ στην περίπτωση της Ευρώπης η ανάπτυξη αναμένεται αναιμική έως μηδενική.

Σχετικά με την πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση, ο οργανισμός προβλέπει αύξηση κατά 54% στην χρονική περίοδο 2010-2035, με το 87% αυτής να καλύπτεται μέσω ορυκτών καυσίμων. Το μερίδιο του πετρελαίου προβλέπεται να περιοριστεί από το 35% το 2010 σε 27% το 2035, ενώ αντιθέτως, το φυσικό αέριο θα αυξήσει σημαντικά τη δική του συμμετοχή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63582

No comments: