Monday 19 November 2012

Σφήνα στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ μπαίνουν οι Ρώσοι της Sintez

Εκτός της ΔΕΠΑ ο πανίσχυρος ρωσικός όμιλος της Sintez διεκδικεί μέσω της θυγατρικής του Negusneft και τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έχει αναρτήσει εδώ και μερικές ημέρες στην ιστοσελίδα του.
Πρόκειται για τον δεύτερο υποψήφιο επενδυτή που έχει καταθέσει προσφορά για τη θυγατρική του ομίλου της ΔΕΠΑ, μετά τη κοινοπραξία της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και του τσέχικου fund PPF Capital Partners, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τελικά δύο τους "μνηστήρες" για τον διαχειριστή του δικτύου.
Το ποιοι από τους δύο αυτούς επενδυτές που διεκδικούν το ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης το ποιοι από τους τέσσερις που "φλερτάρουν" με τη ΔΕΠΑ (Gazprom, M+M Gas, Socar, και Negusneft) θα πάρουν το "εισιτήριο" για να συνεχίσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, της κατάθεσης δηλαδή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, θα το μάθουμε μεθαύριο Τετάρτη 21 Νοεμβρίου οπότε και συνέρχεται το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Στη συνεδρίασή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει την τελική "σορτ λίστ" τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για το ΔΕΣΦΑ.
Πρόκειται για κρίσιμη απόφαση -επικοινωνιακά τουλάχιστον- όχι μόνο για το συγκεκριμένο διαγωνισμό αλλά και για την πορεία του ευρύτερου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παραδέχονται κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Κι αυτό, καθώς για τον όμιλο της ΔΕΠΑ που θεωρείται -και όχι άδικα- ένα από τα "φιλέτα" του προγράμματος, πολλές από τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από 17 σχήματα ανάμεσα στα οποία και πολλά δυτικοευρωπαϊκά, έχουν πλέον διαψευστεί.
Τυχόν αποκλεισμός περαιτέρω επενδυτών, θα εγείρει ακόμη περισσότερες αμφιβολίες τόσο ως προς την επιτυχή κατάληξη του "διπλού" αυτού διαγωνισμού και ως προς την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, όσο και για την ευρύτερη τύχη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Οσο για το τίμημα, ξένοι αναλυτές το τοποθετούσαν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.
 
Τι λέει η Sintez

Από την πλευρά της η ρωσική Sintez,  επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ΔΕΣΦΑ. "Δεδομένου του ρόλου της Sintez και της στρατηγικής της παρουσίας στα Βαλκάνια, πιστεύουμε ότι το στρατηγικό όραμα του ομίλου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι ο όμιλος της ΔΕΠΑ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς της Ευρώπη", αναφέρει ο Ceo της εταιρείας Andrey Korolev, εννοώντας τη διαμετακόμιση ποσοτήτων καυσίμου από την Κασπία.
Και "μήνυμα" από Gazprom
Την Τετάρτη κληρώνει και για το άλλο ρωσικό σχήμα που συμμετέχει στο διαγωνισμό, την Gazprom (διεκδικεί μόνο τη ΔΕΠΑ). "Για το πού θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το διαγωνισμό είναι θέμα που το χειρίζονται οι Έλληνες πολιτικοί. Έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα πάντα ασκούσε ανεξάρτητη πολιτική και δεν "χορεύει" υπό τους ήχους της όποιας... φλογέρας ευρωπαϊκών ή βορειοαμερικανικών πρωτευουσών. Τουλάχιστον το ελπίζουμε, διότι η πολιτική είναι σοβαρό θέμα για την ενέργεια και δεν θα πρέπει να επιτρέπονται οι ίντριγκες", ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο

"Εθνος της Κυριακής", ο γενικός διευθυντής της Gazprom Export, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

http://www.energypress.gr/news/Sfhna-sth-diekdikhsh-toy-DESFA-mpainoyn-oi-Rwsoi-ths-Sintez...

No comments: