Friday 18 October 2013

25% φθηνότερο αέριο στην 5η δημοπρασία της ΔΕΠΑ

Σχεδόν το σύνολο της δημοπρατούμενης ποσότητας διατέθηκε σε πελάτες που συμμετείχαν στην 5η ηλεκτρονική δημοπρασία φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ.
Το γεγονός χαιρετίστηκε από όλη την αγορά, για διαφορετικούς λόγους: η πλευρά της ΔΕΠΑ ικανοποιήθηκε για την επιτυχία της δημοπρασίας, οι βιομηχανικοί καταναλωτές γιατί έγιναν δεκτά τα αιτήματα που είχαν θέσει και οι ηλεκτροπαραγωγοί γιατί από τα στοιχεία της δημοπρασίας καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και μείωση της τιμής του αερίου από το βασικό προμηθευτή, δηλαδή τη Gazprom.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στη δημοπρασία συμμετείχε αγοράζοντας ποσότητες μεγάλος αριθμός πελατών όπως οι  Αλουμίνιον της Ελλάδος, Motor Oil Hellas, όμιλος Βιοχάλκο, Χαλυβουργία Ελλάδος (HLV) και υαλουργία Γιούλα.
Η συνολική προσφερόμενη ποσότητα ήταν 1.299.104 MWh σε χίλια μερίδια των 1.299,104 MWh  το καθένα, με ανώτατο όριο τα 250 μερίδια ανά συμμετέχοντα. Η τιμή εκκίνησης για κάθε μερίδιο ήταν 55.934,37 δολάρια ή αλλιώς 43,056 δολάρια η μεγαβατώρα.
Η τιμή αυτή προκύπτει από την τιμή από το καλάθι των εισαγωγών της ΔΕΠΑ μαζί με τα κόστη της εταιρείας και είναι σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο κόστος πώλησης του αερίου: Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παρουσιάσει βιομηχανικοί καταναλωτές η διαφορά στην τιμή του αερίου της δημοπρασίας με την τιμή προμήθειας στη χώρα μας ξεπερνά το 25% (συγκριτικά με τα κόστη του 2012).
Ωστόσο εκτός από τη ΔΕΠΑ που αισθάνεται ικανοποιημένη από τη συμμετοχή στη δημοπρασία –σε προηγούμενες δημοπρασίες υπήρξαν μεγάλες αδιάθετες ποσότητες– η βιομηχανία επίσης αισθάνεται δικαιωμένη διπλά: αφενός η συμμετοχή της οδήγησε στην κάλυψη των προσφερόμενων ποσοτήτων, αφετέρου έγιναν δεκτά αιτήματα που είχε θέσει όπως η επέκταση των υφιστάμενων εγγυητικών (και όχι η έκδοση νέων όπως αρχικά ζητήθηκε). Και μια άλλη παράμετρος για την οποία η βιομηχανία φαίνεται να δικαιώνεται αφορά στο take or pay. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, υπάρχει καλύτερη ορατότητα και μικρότερος κίνδυνος να πέσει κανείς στη ρήτρα, γεγονός που «απελευθέρωσε» τη συμμετοχή της βιομηχανίας και οδήγησε στην επιτυχία των δημοπρασιών. Υπό την έννοια αυτή, οι βιομηχανικοί πελάτες αναδεικνύονται σε ρυθμιστές της επιτυχίας των δημοπρασιών.
Τέλος και οι ηλεκτροπαραγωγοί που πιέζουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές και ζητούν από τη ΔΕΠΑ πιο επιθετική διαπραγμάτευση με τη Gazprom, βλέπουν ότι το καλάθι προμήθειας της εταιρείας, βάσει του οποίου καθορίστηκε η τιμή της δημοπρασίας, παραμένει ψηλά και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Θυμίζουμε ότι η τιμή των 43,056 δολαρίων ανά μεγαβατώρα, με βάση την τιμή ανώτατη θερμογόνο δύναμη που περιλαμβάνεται και στην προκήρυξη της δημοπρασίας (11,16kWh/Nm3) οδηγεί σε τιμή 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η τιμή αυτή –με δεδομένο ότι το αλγερινό και το τούρκικο αέριο είναι φθηνότερα– οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντικά χαμηλότερες τιμές προμήθειας από τη Gazprom, οι διαπραγματεύσεις με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

http://www.energypress.gr/news/25-fthhnotero-aerio-sthn-5h-dhmoprasia-ths-DEPA

No comments: