Thursday 31 October 2013

"Ανασταίνουν" τουλάχιστον στις συζητήσεις οι Ρώσοι το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ξαναζωντανεύει αιφνιδιαστικά από τους Ρώσους - τουλάχιστον στα λόγια- το εδώ και καιρό «πεθαμένο» έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το κλίμα που δίνει η ελληνική πλευρά για τα όσα διαμείφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερωτηθείς ο Λαβρόφ από τον Αντώνη Σαμαρά αν εκτιμά ότι η Σόφια μπορεί να αλλάξει στάση στο θέμα του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, απάντησε «έχω την αίσθηση ότι οι Βούλγαροι μπορεί να μετατοπισθούν».
Είχαν προηγηθεί πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σχετικές συζητήσεις των Ρώσων με τη κυβέρνηση της Σόφιας. Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης πάντως εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι ο Λαβρόφ άνοιξε από μόνος του το θέμα του «πεθαμένου» αγωγού, εξηγώντας ότι από πλευράς τουλάχιστον του Μεγάρου Μαξίμου, το ζήτημα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα.
Θυμίζουμε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο η Βουλή της Βουλγαρίας «έθαψε» και επισήμως το έργο, το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, με τους γείτονες να προβάλλουν ως επιχείρημα ενδεχόμενες καταστροφές στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Μπουργκάς.
 
Παρελκυστική τακτική;

Τα όσα πάντως είπε ο Λαβρόφ δεν αποκλείεται και να εντάσσονται σε αυτό που πολλοί εδώ και καιρό αποκαλούν «παρελκυστική τακτική» εκ μέρους των Ρώσων, προκειμένου να αποφύγουν το θέμα που «καίει», και που δεν είναι άλλο από τις διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom σχετικά με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική πλευρά προτάσσει κατά καιρούς διάφορα ζητήματα εν είδη «ανταποδοτικών οφελών», όπως για παράδειγμα τα όσα είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο για ενδεχόμενη επαναφορά του ενδιαφέροντος της Gazprom για τη ΔΕΠΑ.

Διπλωματική γλώσσα για τη μείωση των τιμών

«Γνωρίζω το θέμα, κατανοώ ότι πρέπει να πέσει το ενεργειακό κόστος και οι τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο πρέπει να πάνε καλά και οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Gazprom που βρίσκονται σε εξέλιξη», φέρεται να είπε με διπλωματική γλώσσα για το επίμαχο θέμα ο Λαβρόφ στον Πρωθυπουργό.
Είχε προηγηθεί η αναφορά Σαμαρά ότι στην επιστολή που είχε στείλει προ μερικών μηνών στον πρόεδρο Πούτιν, του επεσήμαινε την άμεση ανάγκη να πέσουν οι τιμές προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον μέσο όρο τιμών των χωρών της Ε.Ε. προκειμένου να μειωθεί το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος της Ελλάδας.
Κύκλοι της ελληνικής πλευράς επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αποφεύγουν ωστόσο επιμελώς να μιλήσουν για χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζουμε πάντως ότι αν ως το τέλος Νοεμβρίου, δεν έχουν καταλήξει θετικά οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Gazprom για την τιμή προμήθειας του φυσικού αέριου, τότε μέσα στο Δεκέμβριο η ελληνική πλευρά θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία. Σήμερα, η τιμή είναι 20% υψηλότερη από το μέσο όρο προμήθειας των μεγάλων χωρών της Δ. Ευρώπης, και η Ελλάδα προσδοκά να αποσπάσει παρόμοια τιμή.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η φόρμουλα που αποδέχονται οι Ρώσοι, οδηγεί σε τιμή πώλησης λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Άλλα ενεργειακά ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Λαβροφ - Σαμαρά ήταν το έργο του South Stream, όπου σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο η Μόσχα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως σύντομα θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση προς την ηγεσία του ΥΠΑΝ για να επισκεφτεί τη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να παρουσιάσει τον επενδυτικό νόμο, σε συνδυασμό με την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

http://www.energypress.gr/news/Anastainoyn-toylahiston-stis-syzhthseis-oi-Rwsoi-to-Mpoyrgkas-Alexandroypolh

No comments: