Thursday 31 October 2013

Πολωνία: Εφικτός ο περιορισμός λιθάνθρακα κατά 50%

Το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η Πολωνία, όσον αφορά στη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οφείλεται στην παραγωγή κατά 90% του ηλεκτρικού από λιθάνθρακα.

Σύμφωνα όμως με μία νέα έκθεση, μια μείωση της ζήτησης κατά το ήμισυ αποτελεί «εφικτό και ρεαλιστικό σενάριο». Η έκθεση Γερμανών και Πολωνών επιστημόνων, με τίτλο Ενεργειακή Επανάσταση για την Πολωνία, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με την Greenpeace, δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Βαρσοβία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια συντονισμένη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, βιομάζα, γεωθερμία) θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων απασχόλησης μέσα στα επόμενα 16 χρόνια. Εκτιμούν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται επενδύσεις ύψους 264 δισ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που θα δαπανούσε η Πολωνία εάν συνέχιζε στον ίδιο δρόμο. Οι συντάκτες ωστόσο τονίζουν ότι, μακροπρόθεσμα, οι ΑΠΕ στοιχίζουν φθηνότερα εάν ληφθεί υπόψη η εξοικονόμηση από καύσιμα για την παραγωγή ρεύματος.
Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι η στροφή στην καθαρή ενέργεια αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για την Πολωνία, η οποία έχει μια «ευκαιρία που δίνεται μια φορά κάθε 20 χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα». Το ενεργειακό της σύστημα, συνεχίζουν οι συντάκτες, είναι παρωχημένο, ενώ «τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής είναι παλιά, αφού περίπου το 70% εξ αυτών είναι άνω των 30 ετών».
Η Πολωνία επιδεικνύει συχνά τη μεγαλύτερη απροθυμία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ να περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της υπερθέρμανσης. Η έκθεση δείχνει ότι μια στροφή στις ΑΠΕ θα την οδηγούσε αυτόματα σε επίτευξη πολλών από τους σημερινούς ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μόλις τον περασμένο μήνα πάντως, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της βιομηχανίας ενέργειας, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σχεδόν απέκλεισε μια ενεργειακή «επανάσταση» στη χώρα του. «Η οικονομία της Πολωνίας», είπε, «θα εξακολουθήσει να στηρίζει το λιθάνθρακα και να επενδύει στη βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα».

http://www.energypress.gr/news/Polwnia:-Efiktos-o-periorismos-lithanthraka-kata-50

No comments: