Tuesday, 29 October 2013

Ηλεκτρισμός, υδρογονάνθρακες στο μενού του Επιτρόπου Ενέργειας

Βαρύνουσα σημασία για τις διεργασίες που συντελούνται σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα που αφορούν στον ενεργειακό τομέα, θα έχει η επίσκεψη του Γερμανού αρμόδιου επιτρόπου ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ την Αθήνα.
Κατά τις επαφές που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση το στέλεχος της Επιτροπής ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν της θέματα που αφορούν τις ενεργειακές αγορές, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και το μείζον θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ενέργειας, μεταξύ άλλων για θέματα όπως η προετοιμασία των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, που θα πουληθεί σε νέο επενδυτή ώστε να ανοίξει η αγορά του ηλεκτρισμού. Ειδικά μάλιστα η υπόθεση της μικρής ΔΕΗ και οι μονάδες που θα την «προικοδοτήσουν» αποτελεί ζήτημα για το οποίο έχουν υπάρξει εκτενείς διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες καθώς η Επιτροπή ερευνά την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.
Πέρα από τη μικρή ΔΕΗ, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, για την οποία ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά από ευρωπαϊκές εγκρίσεις. Επιπλέον η ατζέντα Έτινγκερ περιλαμβάνει θέματα που αφορούν στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών με έμφαση στην αγορά του φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επιτρόπου πάντως αναμένεται να φανεί η σημασία που δίνει η ΕΕ στο νότιο ενεργειακό διάδρομο και στον αγωγό TAP αλλά και στους συμπληρωματικούς αγωγούς που θα ενωθούν με αυτόν (IGB και Αδριατικός αγωγός).
Τέλος, η Επιτροπή δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια και στην περιοχή του Ιονίου και της νότιας Κρήτης. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει ότι αντιμετωπίζουν την ανατολική Μεσόγειο ως μια νέα πιθανή ενεργειακή πηγή προμήθειας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από εισαγωγές. Και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρα υποδοχής του αερίου που θα εξαχθεί προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σημειώνεται ότι ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση διεκδικούν και άλλες χώρες όπως η Κροατία, αλλά και η Ιταλία. Ωστόσο ανάλογα με  την εξέλιξη των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη μπορεί η Ελλάδα να αναβαθμίσει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στο γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την ενέργεια.

(capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Hlektrismos-ydrogonanthrakes-sto-menoy-toy-Epitropoy-Energeias

No comments: