Wednesday 30 October 2013

Έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές ο κλάδος ενέργειας

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου ενέργειας που αντιστάθμισε την αδυναμία των τραπεζών. Ωστόσο η άνοδος ήταν συγκρατημένη καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ξεκινά σήμερα και η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο στα 85 δισ. δολ. τον μήνα το ύψος των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς διατηρείται η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας.
Η επιβάρυνση στην αμερικανική οικονομία από την πολιτική διαμάχη στο Κογκρέσο και τη μερική διακοπή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων αναμένεται να οδηγήσει την Fed να αναβάλει για το 2014 την απόφαση για τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 320,77 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,92%.
Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,73% στις 6.774,73 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κέρδισε 0,48% στις 9.022,04 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,62% στις 4.278,09 μονάδες.
Ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,31%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 2,27%, ενώ ο ελβετικός SMI έκλεισε στο -0,65%. Στο ταμπλό, η μετοχή της UBS έκανε βουτιά 7,8% καθώς η ελβετική τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για πιθανή χειραγώγηση αγορών ξένου συναλλάγματος. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σήμερα τα αποτελέσματα της για το γ΄ τρίμηνο, με τα κέρδη να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επίσης από τον κλάδο των τραπεζών, η Deutsche Bank AG υποχώρησε 0,9% στον απόηχο των αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο τα οποία έδειξαν πτώση κερδών 94% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Από τον κλάδο ενέργειας, η BP ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμα στα 9,5 cents ανά μετοχή από 9 cents προηγουμένως. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 5,6%. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου υποχώρησαν 34%, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα και οι επενδυτές καλωσόρισαν την αύξηση του μερίσματος.

(capital.gr)
 
http://www.energypress.gr/news/Edwse-wthhsh-stis-eyrwagores-o-klados-energeias

No comments: