Thursday 31 October 2013

Στον «πάγκο», με αυξημένα κόστη, οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού

Σε ραγδαία μείωση της παραγωγής των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου έχει οδηγήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο (ισχύει από το καλοκαίρι) σχετικά με τους μηχανισμούς «προστασίας» των μονάδων αυτών, δηλαδή το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Η τάση αυτή θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οπότε επέρχεται νέα αλλαγή με κατάργηση του κανόνα του 30% στον ΜΑΜΚ και την πλήρη κατάργηση του από την 1η Ιουλίου του 2014. 
Με την κατάργηση του «μπόνους» +10% επί του μεταβλητού κόστους που έπαιρναν μέχρι πρόσφατα οι μονάδες αερίου, σταμάτησε κάθε κίνητρο που είχαν οι μονάδες αυτές να αυξήσουν την παραγωγή τους. «Είμαστε διασωληνωμένοι, παράγοντας το άκρως απαραίτητο και έχοντας έσοδα κυρίως από τα ΑΔΙ» δηλώνει στο energypress στέλεχος μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής επιχείρησης. Από την 1η Ιανουαρίου καταργείται και η δυνατότητα των μονάδων να δηλώνουν στον ημερήσιο προγραμματισμό διαθεσιμότητα μέχρι και για το 30% της δυναμικότητάς τους σε τιμές κάτω του μεταβλητού κόστους, οπότε οι ώρες πραγματικής λειτουργίας των μονάδων θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Ήδη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή των ανεξάρτητων μονάδων φυσικού αερίου μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.  Η μείωση όμως στην παραγωγή ηλεκτρισμού σημαίνει και μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους επιβίωσης για τις ιδιωτικές μονάδες για δύο λόγους:
Πρώτον επειδή καλούνται να πληρώσουν το ίδιο σταθερό κόστος μεταφοράς αερίου για λιγότερες ποσότητες, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος παραγωγής τους. Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση θα είναι περί τα 10 εκατ. το χρόνο για κάθε μονάδα.
Δεύτερον, επειδή κινδυνεύουν να πληρώσουν ρήτρες take or pay στη ΔΕΠΑ εξαιτίας του ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις ποσότητες που έχουν συμβολαιοποιήσει. Η επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 εκατ. το χρόνο ανά μονάδα. Ωστόσο μέχρι το τέλος του 2013 στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί περιλαμβάνεται όρος, σύμφωνα με τον οποίο, εάν δεν πληρώσει η ΔΕΠΑ ρήτρα  take or pay στην Gazprom, δεν θα πληρώσουν και αυτές προς την ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονται συζητήσεις ώστε ο όρος αυτός να συνεχίσει να ισχύει και το 2014.
 
http://www.energypress.gr/news/Ston-pagko-me-ayxhmena-kosth-oi-idiwtikes-monades-hlektrismoy

No comments: