Tuesday 29 October 2013

Βρετανία: Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το κόστος θέρμανσης

Πονοκέφαλο προκαλεί στη βρετανική κυβέρνηση η αύξηση της τιμής της ενέργειας από τις επιχειρήσεις παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού.

Πριν ακόμα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να εκφράσει την ικανοποίησή του για τους οικονομικούς δείκτες που αποτυπώνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% και της παραγωγής κατά 2,5%, ο Τζορτζ Όσμπορν βλέπει τις επιτυχίες του να επισκιάζονται από το πρόβλημα της ενέργειας, το οποίο απειλεί να ακυρώσει κάθε επίτευγμα της κυβέρνησης.
Η δέσμευση της αντιπολίτευσης ότι αν επικρατήσει στις επόμενες εκλογές θα παγώσει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού μετά την αύξηση τους από τις εταιρίες παροχής κατά 8% έως και 11%, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν φωνές διαμαρτυρίας προέρχονται από τους κόλπους του συντηρητικού κόμματος.
 
Παρέμβαση Τζ. Μέιτζορ

Η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, ο οποίος κατήγγειλε πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να περιορίσουν την διατροφή τους προκειμένου να μην παγώσουν τους χειμερινούς μήνες, ήταν ευθεία βολή κατά της αμήχανης στάσης της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων.
Μάλιστα, ο Τζον Μέιτζορ πρότεινε να επιβληθεί έκτακτος φόρος στα κέρδη των μετόχων των εταιριών ενέργειας. Η πίεση δε των Εργατικών οι οποίοι έχουν αναγάγει το θέμα της ενέργειας αλλά και του επιπέδου διαβίωσης σε κεντρικό αντιπολιτευτικό άξονα, προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Τζορτζ Όσμπορν επεξεργάζεται σενάρια μείωσης της τιμής της ενέργειας με την κατάργηση ειδικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών φόρων που εμπεριέχονται σε αυτήν. Πρόκειται όμως για μια ρύθμιση που όχι μόνο δεν θα ανακουφίσει τους καταναλωτές αλλά η εφαρμογή της θα προκαλούσε και ρήγμα στους κόλπους της κυβέρνησης.

http://www.energypress.gr/news/Bretania:-Ponokefalos-gia-thn-kybernhsh-to-kostos-thermanshs

No comments: