Wednesday, 30 October 2013

Καλό… Ιούλιο η παράδοση των κλειδιών του ΔΕΣΦΑ στη Socar!

Μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων θα είναι απ’ ότι φαίνεται η διαδρομή για να ανοίξει τελικά η πόρτα του ΔΕΣΦΑ στη Socar, το τέλος της οποίας τοποθετείται από κάποιους ακόμη και μέσα στο… δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Η μεταβατική αυτή περίοδος, από το διάστημα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού τον περασμένο Ιούλιο μέχρι η εταιρεία να βρεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των Αζέρων, αποδεικνύεται τόσο δύσκολη και περίπλοκη άσκηση, ώστε τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες στην ελληνική πλευρά, δεν αποκλείουν να «φάμε» ακόμη και τον Ιούλιο του 2014.
 
Η ελληνική, και κυρίως η αζέρικη πλευρά, έχουν μεταφέρει τις ανησυχίες της για τις χρονοβόρες πιστοποιήσεις και τους πολλαπλούς ελέγχους συμμόρφωσης στις Βρυξέλλες (σσ: το θέμα είναι σε γνώση και του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ που καταφτάνει αύριο στην Αθήνα), η απάντηση ωστόσο που πήραν ήταν ότι «τηρείται απαρέγκλιτα η εφαρμογή του άρθρου για την απόκτηση διαχειριστή ενεργειακής υποδομής από εταιρεία τρίτης χώρας, και ότι εμπάσει περισσότερο γίνεται το καλύτερο δυνατό».
 
Το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί και πάλι στον Ετινγκερ κατά τις επαφές που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πιθανότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν στελέχη που παρακολουθούν από κοντά την πορεία ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ήδη γράψει το «Energypress», η Socar που αρχικά πίεζε να εκπροσωπηθεί σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο με δικό της άνθρωπο στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ, τελικά φέρεται να εξασφάλισε το λεγόμενο «status παρατηρητή», που σημαίνει ότι θα έχει πρόσβαση και θα ενημερώνεται για τις αποφάσεις που λαμβάνει η νέα διοίκηση του διαχειριστή.
 
Προσεκτικοί χειρισμοί
 
Αυτό πάντως το «modus Vivendi» με το νέο διοικητικό συμβούλιο δεν θα είναι και τόσο εύκολο όσο φαίνεται και απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς, δεδομένου ότι η μεταβατική περίοδος είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Επομένως, δημιουργεί εύφορο έδαφος για παρεξηγήσεις.
 
Χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι αυτό που μεταφέρουν στελέχη της ελληνικής πλευράς, ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ «θορύβησαν» πολύ τους Αζέρους, που φρόντισαν να μεταφέρουν αμέσως την ανησυχία τους και στις Βρυξέλλες.
 
Πρωτάρηδες σε deals με ευρωπαϊκές εταιρείες και καχύποπτοι, οι Αζέροι φέρονται να εξέφρασαν έντονες ανησυχίες τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Κομισιόν για τους λόγους που επέβαλαν την αλλαγή προσώπων στο τιμόνι του ΔΕΣΦΑ, μερικούς μήνες πριν η εταιρεία γυρίσει σελίδα.
 
«Ποιος ο λόγος ο πωλητής μιας εταιρείας, μερικούς μόλις μήνες πριν παραδώσει τα κλειδιά της στον νέο ιδιοκτήτη, να αλλάξει τη διοίκηση;», ήταν το ερώτημα που δέχθηκαν στελέχη της ελληνικής πλευράς.
 
Οι αρμόδιοι φρόντισαν να τους καθησυχάσουν δίνοντας τους τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις (σσ: η αλλαγή ήταν δρομολογημένη, απλώς δεν είχε προχωρήσει), καθώς και ότι η νέα διοίκηση δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα ή για μεγάλα έργα, κάτι που ούτως ή άλλως απαγορεύεται με βάση το κείμενο της σύμβασης πώλησης.
 
Το «επεισόδιο» θεωρείται μάλλον λήξαν. Η αντίδραση ωστόσο της Socar έδειξε πόσο προσεκτική στάση πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά σε αυτή τη μακρά μεταβατική περίοδο, και μάλιστα όταν τους επόμενους μήνες λόγω και του TAP αλλά και των εξελίξεων στα Βαλκάνια, η κινητικότητα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου σε ζητήματα φυσικού αερίου, θα αυξηθεί κατακόρυφα.
 
http://www.energypress.gr/news/Kalo-Ioylio-h-paradosh-twn-kleidiwn-toy-DESFA-sth-Socar

No comments: