Thursday 31 October 2013

Μ. Καϊταντζίδης: Δεκέμβρη η «ώρα της αλήθειας» για φθηνό φυσικό αέριο

Στο τέλος Δεκεμβρίου θα υπάρχουν τα νεώτερα από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για την τιμή αγοράς φυσικού αερίου, ενώ άγνωστο παραμένει το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι.

Αυτό αναφέρουν πηγές της αγοράς, με αφορμή τα όσα προέκυψαν από τη συνάντηση Σαμαρά- Λαβρόφ, κατά την οποία για μία ακόμη φορά ετέθη θέμα μείωσης της τιμής με την οποία η ΔΕΠΑ αγοράζει το ρωσικό αέριο. Παρ' όλα αυτά, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα σε τιμές ικανοποιητικές για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα και ασχέτως της εμπλοκής κυβερνητικών παραγόντων, σημασία έχει ότι η διαπραγμάτευση για την τιμή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά είναι να προσεγγίσει η τιμή με την οποία προμηθεύεται το ρωσικό αέριο, τα μέσα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊων πελατών της Gazprom, τα οποία με στοιχεία που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούνιο του Euro2day.gr, είναι χαμηλότερα κατά 30%.
Της αποκάλυψης και της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα, ακολούθησε επιστολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Βλαδιμίρ Πούτιν με αίτημα την παρέμβασή του προς τη Gazprom για το συγκεκριμένο θέμα.
Ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, παρά το ότι η διάρκειά της θα έπρεπε να είναι έως και έξi μήνες, άρα θα έπρεπε να έχει λήξει στο τέλος Σεπτεμβρίου, επειδή η ανταλλαγή εγγράφων προτάσεων ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Μαίου (27 Μαίου), η Gazprom ζήτησε η ημερομηνία αυτή να εκληφθεί ως έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Έτσι, τυπικά το εξάμηνο λήγει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί παράταση του διαπραγματευτικού χρόνου κατά ένα μήνα, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε και φτάνουμε στο τέλος Δεκεμβρίου, για να φανεί αν αυτή κατέληξε σε συμφωνία ή όχι.
Μόνο τότε και εφόσον τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης δεν κριθούν ικανοποιητικά, θα μπορεί να προσφύγει η ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία. Αναφορικά με το θέμα αυτό καθαυτό, οι πληροφορίες από τους άμεσα εμπλεκόμενους αναφέρουν ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την επίτευξη συμφωνίας που θα ικανοποιεί το αίτημα της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ο τύπος υπολογισμού της τιμής και η βαρύτητα των προϊόντων πετρελαίου (μαζούτ, ντίζελ) στη διαμόρφωση της τιμής φυσικού αερίου, η ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλαμβάνεται ετησίως (όροι εφαρμογής ρήτρας take or pay).
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα χρονικής παράτασης της ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας η οποία λήγει το 2016.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom, αυτή θα κριθεί στο κατά πόσο θα καταλήγει σε τιμές προς τους καταναλωτές και πρωτίστως τους μεγάλους βιομηχανικούς, οι οποίες θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που απολαμβάνουν οι άλλοι ευρωπαϊοι πελάτες της Gazprom.
Επίσης, στο κατά πόσο η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom, σε συνδυασμό με τους εμπορικούς όρους που εφαρμόζει η ΔΕΠΑ, συμβάλλουν στο άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό, θέμα για το οποίο ως γνωστόν η Gazprom ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βενιζέλος – Λαβρόφ

Αναφορικά με το ενεργειακό σκέλος των συνομιλιών Βενιζέλου Λαβρόφ, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η Ρωσία διατηρεί ισχυρότατο το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει «αναγέννηση» του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο στο θέμα εμπλοκή έχει και η Βουλγαρία, με πρωτοβουλία της οποίας επί κυβερνήσεως Μπορίσοφ, πάγωσε κάθε διαδικασία για την προώθηση της επένδυσης, και με πρόσχημα τα περιβαλλοντικά.
Τέλος, αναφορικά με την διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ-Gazprom για την τιμή του αερίου, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την άποψη ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα θα ανακοινωθεί η ολοκλήρωσή της με τιμές που θα ικανοποιούν τα ελληνικά αιτήματα.

(Euro2day, 31/10/2013)

http://www.energypress.gr/news/M.-Kaitantzidhs:-Dekembrh-h-wra-ths-alhtheias-gia-fthhno-fysiko-aerio

No comments: