Tuesday 29 October 2013

Η ΔΕΗ πουλάει αέριο στη Βιοχάλκο

Μέσω της διάταξης του κώδικα που επιτρέπει την πώληση αερίου από επιλέγοντα προς επιλέγοντα πελάτη, θα ανοίξει σε πρώτη φάση η αγορά προμήθειας αερίου στη χώρα μας. Αυτό προμηνύει η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Βιοχάλκο που αφορά στην πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η συμφωνία έκλεισε μόλις πριν από λίγες μέρες και αφορά στο σύνολο των αναγκών του ομίλου Βιοχάλκο για το συγκεκριμένο δίμηνο. Η σημασία της συναλλαγής πάντως είναι ευρύτερη καθώς μέσω αυτής ανοίγει στην πράξη η δυνατότητα για μεταπώληση φυσικού αερίου από ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει σημαντικά χαμηλότερες τιμές λόγω μεγάλης κατανάλωσης από τη ΔΕΠΑ, προς άλλους «επιλέγοντες» βιομηχανικούς πελάτες όπως είναι ο όμιλος Βιοχάλκο.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο ο όμιλος Βιοχάλκο σε πλήρη δυναμικότητα εκτιμάται ότι καταναλώνει (ΕΛΒΑΛ, Σιδενόρ) περί τις 100 χιλιάδες μεγαβατώρες.
Επιπλέον το αέριο που προέρχεται πρακτικά από τη ΔΕΠΑ θα διατεθεί σε τιμή που προσεγγίζει τα επίπεδα του τιμολογίου των ηλεκτροπαραγωγών και θα είναι οριακά ακριβότερο από την τιμή των πρόσφατων δημοπρασιών της ΔΕΠΑ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος του έτους, λήγει η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου του ομίλου Βιοχάλκο από τη ΔΕΠΑ. Εκτός από τη σύμβαση της Βιοχάλκο, λήγουν επίσης τα συμβόλαια και άλλων μεγάλων βιομηχανικών πελατών. Εν δυνάμει λοιπόν, οι βιομηχανίες αποκτούν μια εναλλακτική πηγή προμήθειας, κάτι που επιχειρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Ειδικότερα το καλοκαίρι η θυγατρική της Βιοχάλκο ΕΛΒΑΛ είχε επιχειρήσει να προμηθευτεί φυσικό αέριο από την Τουρκία, το οποίο θα εισήγαγε η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Q Energy. Η προσπάθεια ωστόσο συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια καθώς στην Τουρκία οι εξαγωγές αερίου είναι απόλυτα ελεγχόμενες, η αγορά είναι πρακτικά κλειστή και δεν απελευθερώθηκε χωρητικότητα στον αγωγό ώστε να φτάσει το αέριο στην Ελλάδα.
Πάντως, η κίνηση του ομίλου Βιοχάλκο γίνεται με ξεκάθαρο προσανατολισμό, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για άνοιγμα της αγοράς και διεύρυνση των επιλογών για τους καταναλωτές με τη δραστηριοποίηση περισσότερων προμηθευτών, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ανταγωνισμού και μείωση του κόστους του αερίου στη χώρα μας.

http://www.energypress.gr/news/H-DEH-poylaei-aerio-sth-Biohalko

No comments: