Wednesday 30 October 2013

Πολλαπλά τα οφέλη για τα νησιά από τα αιολικά που σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε έντεκα διαφορετικά νησιά προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως μαρτυρούν οι αιτήσεις της εταιρείας στη ΡΑΕ, οι οποίες υπεβλήθησαν πρόσφατα.

Η συνολική ισχύς των εν λόγω 349 ανεμογεννητριών αγγίζει το ιλιγγιώδες ύψος των 1047 MW και θα εγκατασταθούν στα νησιά Μήλο (89 ανεμογεννήτριες), Κω (62) Αμοργό (44), Κύθνο (27), Σίκινο (21), Κίμωλο (20), Αστυπάλαια (18), Φολέγανδρο (16), Ίο (16) και Τήλο (5). Επίσης, προβλέπεται και η εγκατάσταση 31 ανεμογεννητριών στο μικρό νησί της Πολυαίγου, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Μήλου και είναι ακατοίκητο.
Το κόστος του συνολικού προγράμματος της ΔΕΗΑΝ εκτιμάται κοντά στα 2,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά θα αφορούν τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων. Επίσης, με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους εντός πενταετίας, έτσι ώστε να παράγουν στη συνέχεια καθαρή ενέργεια της τάξης των 3.400 γιγαβατωρών ετησίως και να εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η σημασία των προγραμματιζόμενων αιολικών πάρκων είναι πολύ μεγάλη για τα νησιά, καθώς θα τα βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αυτάρκη ενεργειακά και να αποφύγουν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθούν προσωρινές και μόνιμες θέσεις εργασίας τις οποίες χρειάζονται οι τοπικές οικονομίες. Αξίζει, τέλος, να παρατηρήσουμε ότι με βάση το νόμο, το 3% των εσόδων (περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως) θα αποδίδεται στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, στους οικιακούς καταναλωτές και στο Πράσινο Ταμείο. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=75611

No comments: