Tuesday 29 October 2013

Gazprom: Κατηγορεί την Ουκρανία για χρέος 882 εκατ. δολ.

Αυξάνονται οι ανησυχίες της εταιρείας φυσικού αερίου, Gazprom, για τη δυνατότητα της Ουκρανίας να πληρώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου που ανέρχονταν σε 882 εκατ. δολ. τον Αύγουστο και οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αποπληρωθεί ως την 1η Οκτωβρίου.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα κατάσταση με τις ουκρανικές πληρωμές για την αποστολή φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Alexei Miller.

Όπως αναλυτικότερα αναφέρεται σε δήλωση του κ. Miller:

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ουκρανίας έναντι των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Το τελευταίο διάστημα η Gazprom έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία βοηθώντας τους Ουκρανούς συναδέλφους να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Για να βοηθήσουμε μάλιστα την Ουκρανική Naftogas να πληρώσει για το αέριο που έχει ήδη παραλάβει, εγκαίρως προκαταβάλλαμε την πληρωμή των τελών διαμετακόμισης που αφορούν στη διέλευση του αερίου από τα Ουκρανικά εδάφη. Για την ώρα έχουμε προκαταβάλλει τις σχετικές υποχρεώσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015.
Πρόσφατα, λάβαμε ακόμη μία σημαντική απόφαση. Προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανταποκριθεί στις φθινοπωρινές και χειμερινές ανάγκες και να ανεφοδιάσει τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου με τις απαιτούμενες ποσότητες, προσφέραμε στην Ουκρανία σημαντική έκπτωση. Πωλήσαμε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προς 269 δολάρια ΗΠΑ ανά χίλια κυβικά μέτρα, ήτοι εξοικονόμηση πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ για την Ουκρανία. 
Τέλος, με τις παρούσες οικονομικές συμφωνίες, έχουμε στηρίξει την Ουκρανία σε τακτά χρονικά διαστήματα, συναινώντας στην καθυστέρηση της αποπληρωμής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Μόνο τον Αύγουστο, επετράπη στην Ουκρανία να εξοφλήσει το ποσό των 882 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με σχετική καθυστέρηση, την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Οκτωβρίου και η εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού σύμφωνα με τη σύμβαση, η μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων που αφορούν στην πληρωμή, οδηγεί σε υποχρέωση προκαταβολής των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Αυτό το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα!»
 
http://www.energypress.gr/news/Gazprom:-Anhsyhia-gia-thn-apoplhrwmh-toy-oykranikoy-fysikoy-aerioy

No comments: