Tuesday 5 June 2012

Ελλάδα: Ο ενεργειακός τομέας υπό κατάρρευση ελέω δημοσιονομικής δυσπραγίας

H δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί με κατάρρευση τον τομέα της ενέργειας αναφέρουν δημοσιεύματα ξένων Μέσων ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη την 1η Ιουνίου, μετά την επιστολή της ΔΕΠΑ με την οποία η επιχείρηση φυσικού αερίου της χώρας μας απειλεί με διακοπή προμήθειας τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα προστίθεται στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας μας, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η έκβαση των οποίων ενδέχεται να κρίνει την παραμονή ή όχι στη ζώνη του Ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, τα δημόσια ταμεία θα αδειάσουν στα τέλη Ιουνίου εάν η όποια ελληνική κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει κεφάλαια από τους πιστωτές της.

“Η ΡΑΕ λαμβάνει πρωτοβουλίες για να προλάβει μια κατάρρευση του συστήματος παροχής φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας” δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Αρχής, Νίκος Βασιλάκος.

Η συνάντηση ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου 2012 με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και των επηρεαζόμενων εταιρειών.

Σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αγοράς ενέργειας που δεν κατονομάστηκε, η ΔΕΠΑ δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να τακτοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 120 εκατ. Ευρώ προς την ιταλική εταιρεία αερίου Eni, την τουρκική Botas και τη ρωσική Gazprom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας, αλλά δήλωσε στο Reuters πως “η ΔΕΠΑ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξοφλήσει τους προμηθευτές της”.

Εάν η ΔΕΠΑ διακόψει την προμήθεια αερίου σε ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς όπως η Elpedison, η Ήρων Θερμοηλεκτρική και η Κόρινθος Power αυτοί θα αναγκαστούν να σταματήσουν με τη σειρά τους την παραγωγή. Οι εν λόγω προμηθευτές εξαρτώνται από τη ΔΕΠΑ σε ποσοστό 70% και αντιστοιχούν στο 30% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Το Reuters αναφέρει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο διαχειριστής του δικτύου, ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να προχωρήσει σε εναλλάξ διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για την αποφυγή ενός γενικού μπλακ-άουτ, τη στιγμή που ξεκινάει η σημαντικότητα για την ελληνική οικονομία τουριστική περίοδος, καθώς η ΔΕΗ δεν μπορεί μόνη της να καλύψει τη ζήτηση.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που χρωστούν στη ΔΕΠΑ δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον εκκαθαριστή της αγοράς ενέργειας ΛΑΓΗΕ, ο οποίος καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ.

Το έλλειμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ δεν επαρκούν για την κάλυψη των επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στα “φέσια” που άφησαν οι ιδιώτες πάροχοι Energa και Hellas Power.

http://www.econews.gr/2012/06/05/ellada-energeia-katarreusi-depa/

No comments: