Wednesday, 27 June 2012

Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τρίτες χώρες για διασφάλιση του εφοδιασμού της ΕΕ ζητά το Ευρωκοινοβούλιο


Την ανάγκη της διασφάλισης και κατά προτεραιότητα αξιοποίησης των εσωτερικών ενεργειακών πόρων της ΕΕ, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ζητά ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Α. Τσουκαλάς από το Στρασβούργο

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση που αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Η έκθεση στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, προωθώντας την επέκταση του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου και τις ενεργειακές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, οδών και προμηθευτών, την ενεργειακή αειφορία και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων της ΕΕ με τις προμηθεύτριες χώρες. Τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου και του συνεπούς μακρόχρονου σχεδιασμού σε περιπτώσεις μεγάλων υποδομών ενέργειας και σε διεθνείς συνεργασίες. Η έκθεση προτείνει ακόμη την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για τη συλλογή και διάθεση πληροφοριών αναφορικά με τα μεγάλα ενεργειακά έργα και σχέδια τρίτων χωρών. Επιπλέον, ζητά πιο ενεργό ρόλο για την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών και μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου, συμμετείχε στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου έκθεσης με σειρά τροπολογιών, με τις οποίες ζητά, μεταξύ άλλων:
·         μεγαλύτερη έμφαση στη διαφοροποίηση όχι μόνο των ενεργειακών πηγών, αλλά και των οδών και προμηθευτών·
·         προτεραιότητα στη διασφάλιση και ανάπτυξη των εσωτερικών πηγών ορυκτών καυσίμων της ΕΕ (σ.σ. μια προφανής αναφορά στους υδρογονάνθρακες της νοτιοανατολικής μεσογείου
·         ενίσχυση της συνεργασίας με τους κύριους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τους υπάρχοντες και δυνητικούς καταναλωτές LNG·
·         εντατικό διάλογο και συνεργασία με τις χώρες BRICS σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον καθαρό άνθρακα, τα έξυπνα δίκτυα, την έρευνα σύντηξης και την πυρηνική ασφάλεια.
Ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε ακόμα μέσω τροπολογιών την επέκταση των υψηλότερων δυνατών νομικώς δεσμευτικών προτύπων πυρηνικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στους πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν σε γειτονικές προς την ΕΕ χώρες, όπως αναμένεται να συμβεί με τους πυρηνικούς σταθμούς που σχεδιάζει η Τουρκία. Τέλος, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής απηύθυνε έκκληση για πιο συντονισμένη δράση και συνεργασία με τις χώρες-ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η έλλειψη πρώτων υλών και σπάνιων γαιών, που επηρεάζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποθήκευσης ενέργειας και άλλων προηγμένων εφαρμογών ενέργειας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, ο κ. Τσουκαλάς έκανε τις εξής δηλώσεις: «Με τις σημερινές τάσεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050 και η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% έως το 2030. Παράλληλα ο παγκόσμιος ανταγωνισμός από τις αναδυόμενες οικονομίες για ορυκτά καύσιμα εντείνεται διαρκώς, σε συνέχεια και της στροφής πολλών χωρών μακριά από την πυρηνική ενέργεια μετά το τραγικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Χωρίς άμεση και αποτελεσματική δράση για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, οδών και προμηθευτών, η ΕΕ όχι μόνο θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τρίτους για τον ενεργειακό της εφοδιασμό- αυτή τη στιγμή η ΕΕ εισάγει το 54% των ενεργειακών της αναγκών- αλλά και θα καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτη στον γεωπολιτκό ενεργειακό χάρτη χωρίς σημαντική διαπραγματευτική ισχύ.
Η ΕΕ οφείλει να θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση και ανάπτυξη των εσωτερικών ενεργειακών πηγών, τόσο όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, όσο και τις ανανεώσιμες πηγές. Τα σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας, από τις εισαγωγές ενέργειας- μια οικονομική και γεωστρατηγική ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη».

No comments: