Friday 29 June 2012

ΥΠΕΚΑ: Προς επιτάχυνση των διαδικασιών για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίλυση των εκκρεμοτήτων στον τομέα των πετρελαϊκών ερευνών προτίθεται να επιδιώξει η κυβέρνηση εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 2ας Ιουλίου του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τριών γνωστών κοιτασμάτων στην Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του energia.gr, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην χώρα, αφού προηγουμένως ενημερωθεί πλήρως για την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει, από την κυβέρνηση Παπαδήμου, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ καθηγ. Ευάγγελος Λιβιεράτος έχοντας ολοκληρώσει μία πρώτη σειρά επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και παράγοντες του χώρου, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα, μαζί με την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την προώθηση των πετρελαϊκών ερευνών.


Σε πρώτη φάση το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει την προσοχή του στον διαγωνισμό της ερχόμενης Δευτέρας όπου η ικανοποιητική προσέλευση εταιρειών και η υποβολή προσφορών είναι το ζητούμενο. Παρά την έκρυθμη πολιτική κατάσταση των τελευταίων μηνών και την σημαντική ζημία που έχει υποστεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όπως έχει ήδη αναφέρει το energia.gr σε εκτενές ρεπορτάζ του (22/6) έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον με δώδεκα εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ οκτώ από αυτές αγόρασαν το πακέτο σεισμικών και γεωφυσικών δεδομένων έναντι του όχι ευκαταφρόνητου ποσού των 70.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναμένεται ότι τουλάχιστον τρεις εταιρείες θα υποβάλλουν προσφορές με την περιοχή Κατακόλου, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το αμέσως επόμενο βήμα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες σε Δυτική Ελλάδα και Νότια της Κρήτης όπου ως γνωστό οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ με την βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών και έχουν ετοιμάσει σχετικό πόρισμα. Οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα αναμένεται να είναι ραγδαίες, αφού η ανακήρυξη του αναδόχου δεν προϋποθέτει ουδεμία εκταμίευση από πλευράς Δημοσίου, ενώ όσο το δυνατό πιο σύντομα η επιτυχούσα εταιρεία αναλάβει να υλοποιήσει τις έρευνες και παραδώσει τους φακέλους με τα δεδομένα στο ΥΠΕΚΑ, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να εισπράττει το δημόσιο από την διάθεση τους στις διεθνείς εταιρείες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.


Δύο ακόμη σημαντικά θέματα του τομέα των ερευνών που παραμένουν σε εκκρεμότητα και γνωρίζει η νέα πολιτική ηγεσία περιλαμβάνουν την οργάνωση και στελέχωση του νέου φορέα υδρογονανθράκων όπως προβλέπεται από το Ν. 4001/2011 και η εναρμόνιση της σύμβασης μεταξύ της Kavala Oil, που έχει την ευθύνη της παραγωγής στο κοίτασμα του Πρίνου, και Ελληνικού Δημοσίου (η οποία ως γνωστό κυρώθηκε με τον Νόμο 2779/1999, επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου) με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων όπως αυτές ισχύουν (Νόμος 2289/1995) και εμπλουτίστηκαν με τον Νόμο 4001/2011. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη διάρκεια των αδειών, η εταιρεία βάσει των διατάξεων του 2289/1995 και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 5 «Δικαιώματα και υποχρεώσεις του Αναδόχου στο στάδιο ερευνών και στο στάδιο εκμετάλλευσης / Ενιαία έρευνα και εκμετάλλευση όμορων περιοχών», ζητά τα εξής:

1. Καθορισμός άδειας Πρίνου στα 25 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης δηλαδή από τον Νοέμβριο του 1999 όπως ορίζεται στο ως άνω Άρθρο 5 και Παράγραφος 8
2. Για το Πεδίο Έψιλον (Νέο κοίτασμα που χαρακτηρίζεται ως «Υποπεριοχή» Παραχώρησης) καθορισμός της διάρκειας άδειας στα 25 χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης από το ΥΠΕΚΑ της εμπορικής του εκμεταλλευσιμότητας δηλαδή από τον Ιούνιο του 2004

3. Διάρκεια τυχόν υπόλοιπων ερευνητικών περιοχών στα 8 έτη όπως ορίζεται στο ως άνω Άρθρο 5 και Παράγραφος 1 (θαλάσσια περιοχή). 


Στελέχη της Energean Oil & Gas, η οποία και είναι ο βασικός μέτοχος της Kavala Oil, μιλώντας στο Energia.gr επεσήμαναν ότι η τακτοποίηση της ανωτέρω νομικής εκκρεμότητας, για την οποία εξ’ άλλου υπήρξε θετική γνωμοδότηση από τον πρώην υφυπουργό ΠΕΚΑ αρμόδιο για θέματα πετρελαϊκών ερευνών κ. Γιάννη Μανιάτη, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, αξίας άνω των $140 εκατ. Αυτό πέρα από την διεξαγωγή έξι (6) νέων παραγωγικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή προβλέπει και την κατασκευή δύο νέων εξεδρών παραγωγής, οι οποίες θα τοποθετηθούν στο πεδίο Έψιλον και στον Βόρειο Πρίνο, με στόχο επιπλέον παραγωγή με απώτερο στόχο την αύξηση της συνολικής παραγωγής στα 10.000 βαρέλια ημερησίων από το σημερινό επίπεδο των 2.500 βαρελιών.

Ακόμη στα αναπτυξιακά σχέδια της Energean Oil & gas στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνεται η δημιουργία μόνιμου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στο εξαντληθέν κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την αποθηκευτική δυνατότητα του εθνικού συστήματος προσθέτοντας 1.0 δις κυβικά μέτρα φ. αερίου. Να σημειώσουμε ότι πέρα από τον τερματικό LNG στη Ρεβυθούσα, το εθνικό σύστημα δεν διαθέτει άλλους χώρους αποθήκευσης. Σύμφωνα με την Energean Oil & Gas και βάσει στοιχείων μελέτης της Technip η εν λόγω επένδυση θα ανέλθει στα €400 εκ. Το συγκεκριμένο έργο έχει στρατηγικό χαρακτήρα και η υλοποίησή του θα συμβάλλει όχι μόνο στην διατήρηση των 300 θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καβάλα, αλλά και στην δημιουργία περαιτέρω απασχόλησης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59349

No comments: