Wednesday 27 June 2012

Νέες υποδομές ΑΠΕ στον ευρωπαϊκό Νότο ζητά ο Έτινγκερ

Οι νέες υποδομές σε ό,τι αφορά την ηλιακή και την αιολική ενέργεια είναι η λύση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια, Günther Oettinger, και την πορτογαλική εφημερίδα Diário Económico.

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας θα βοηθήσουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει, καθώς χρειάζονται πέντε με δέκα χρόνια για να τελειοποιηθούν.

Η Ευρώπη, ωστόσο, χρειάζεται να δημιουργήσει "ένα αυθεντικό πανευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας", όπως σημειώνει, και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τις χώρες του Νότου, που «έχουν απελπισμένα ανάγκη από κάτι τέτοιο».
Ερωτηθείς για την απόφαση της Πορτογαλίας να διακόψει ή τουλάχιστον να μειώσει δραστικά τις επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να έχουμε μία ιστορία δίχως τέλος με τις επιδοτήσεις, αλλά μία στρατηγική η οποία θα ξεκινά με επιδοτήσεις οι οποίες θα χορηγούνται με διαφάνεια».

Σημειώνεται πως η Πορτογαλία λόγω της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται να εφαρμόσει αναθεωρεί τους στόχους της για το 2020, «πέφτοντας» στα 500 MW από τα 1,000 MW για τα φωτοβολταϊκά.

http://www.energypress.gr/news/Nees-ypodomes-APE-ston-eyrwpaiko-Noto-zhta-o-Etingker

No comments: