Wednesday 27 June 2012

GTM: "Σκληρή" για τους κατασκευαστές φ/β η επόμενη τριετία

Τρία ιδιαίτερα «σκληρά» χρόνια περιμένουν τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ μέχρι να τερματιστεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να επέλθει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων GTM Research.

Όπως επισημαίνει ο Shyam Mehta, αναλυτής της GTM, τα επόμενα χρόνια ο κλάδος θα κληθεί να «επιζήσει» χωρίς επιδοτήσεις, κάτι το οποίο από μόνο τους προδιαγράφει μια δύσκολη πορεία για τα επόμενα χρόνια ενώ ήδη η τρομακτική πτώση των τιμών ως αποτέλεσμα της τεράστιας πλεονάζουσας προσφοράς έχει οδηγήσει αρκετές αμερικανικές, ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες σε πτώχευση καθώς δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Αλλά ακόμη και εκείνες που «αντέχουν», έχουν αναγκαστεί να λειτουργούν με γραμμές παραγωγής σε επίπεδα σαφώς κατώτερα των ικανοτήτων τους.

Ο αναλυτής της GTM σημειώσε χαρακτηριστικά ότι φέτος η παραγωγική ικανότητα φ/β πάνελ αγγίζει τα 60 γιγαβάτ τη στιγμή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις 30 γιγαβάτ αναμένεται να πωληθούν στην παγκόσμια αγορά.

Η  GTM εκτιμά ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί για τα επόμενα 3 χρόνια, φτάνοντας στα 45 σεντ, εκτιμώντας ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης θα επέλθει το 2015.
Παράλληλα, η εταιρία εκτιμά ότι ίσως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγήσει σε κάποιου τύπου "ξεκαθάρισμα" του χώρου, όπου πολλές εταιρίες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αφήσουν το πεδίο της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στους πιο αποφασιστικούς «παίκτες».
«Οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών σήμερα θα πρέπει να ρίξουν μια «σκληρή» ματιά στον καθρέφτη και να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μελλοντικό ρόλο τους στη βιομηχανία», δήλωσε ο Mehta.

http://www.energypress.gr/news/GTM:-Dyskolh-gia-toys-kataskeyastes-f-b-h-epomenh-trietia

No comments: