Wednesday 27 June 2012

Για το ΧΑΚ Ισραηλινή ενεργειακή εταιρεία

Σε μία πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη πρωτοβουλία προχωρεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς δρομολογεί την εισαγωγή των μετοχών ισραηλινής ενεργειακής εταιρείας, η οποία έχει αιτηθεί για δύο από τα δεκατρία οικόπεδα της δεύτερης φάσης αδειοδότησης για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εισαγωγή της συγκεκριμένης ισραηλινής εταιρείας θεωρείται γεγονός μείζονος σημασίας για το ΧΑΚ, καθώς δημιουργεί έναν νέο κλάδο, αυτόν της ενέργειας, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ετσι δίνεται η δυνατότητα ακόμη και σε επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω της κοινής πλατφόρμας με το ΧΑΚ, να επενδύσουν στην ενεργειακή επιχείρηση από το Ισραήλ και ειδικά στο συγκεκριμένο πλάνο ερευνών της στα χωρικά ύδατα της Μεγαλονήσου. Η εταιρεία με την επωνυμία «Cyprus Opportunities» είναι θυγατρική της «Israel Opportunities» και προετοιμάζει την εισαγωγή του 100% των μετοχών της στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ, με σύμβουλο έκδοσης την Τράπεζα Κύπρου.
Σ' αυτή τη φάση, η «Cyprus Opportunities» αναμένεται να αντλήσει έως και 2,5 εκατ. ευρώ από τη Νέα Αγορά του ΧΑΚ, ενώ ήδη έχει πραγματοποιήσει private placement στο Ισραήλ αποκομίζοντας τα πρώτα κεφάλαια.
 
Ερευνα

Η μητρική της, μάλιστα, δραστηριοποιείται και στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ. «Αρχικά είναι μία μικρή έκδοση, αλλά θα αυξάνεται ανάλογα με την εξέλιξη του επενδυτικού σχεδίου της ισραηλινής εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά με την εισαγωγή, εκτιμούμε ότι θα πραγματωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα», επισήμανε στην «Η», στο περιθώριο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς, και πρόσθεσε ότι «η συνεργασία του ΧΑΚ και με το Χρηματιστήριο του Ισραήλ θα γίνει ακόμη πιο στενή με την εισαγωγή αυτή».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 27/06/2012)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59249

No comments: