Wednesday 27 June 2012

Γαλλία: Αντικατάσταση της νέας υπουργού περιβάλλοντος επειδή αποφάσισε να παγώσει έρευνες πετρελαίου στην Γουιάνα

H νέα Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας έχει κατηγορηθεί ότι υποκύπτει στις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και το ενεργειακό λόμπυ αφότου η υπουργός περιβάλλοντος «απομακρύνθηκε» από τη θέση της ως συνέπεια της απόφασής της να παγώσει τη διεθνή έρευνα για πετρέλαιο στην ακτή της Γαλλικής Γουιάνας.

Όπως αναφέρει το euractiv.gr, η Shell, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη και ο συνεργάτης της, η Total, έχουν πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν την εξόρυξη σε τέσσερα σημεία της γαλλικής Γουιάνας, στη νοτιοδυτική ακτή της Λατινικής Αμερικής.
Αλλά τα μακροχρόνια σχέδιά τους αμφισβητηθήκαν νωρίτερα αυτό το μήνα μετά τον διορισμό της νέας υπουργού περιβάλλοντος της Γαλλίας, Nicole Bricq, που ανακοίνωσε αναστολή αδειών για γεωτρήσεις πετρελαίου, λέγοντας ότι το έργο της Shell «έλαβε υπόψη του ανεπαρκώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα». Με την Arnaud Montebourg, Γαλλίδα υπουργό για την επανα-βιομηχανοποίηση, προέβη στην δήλωση ότι: «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προστασία της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος, και δεν έχουμε καμία εγγύηση για αυτά».

Η Nicole Bricq δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον François Hollande ήθελε να αναθεωρήσει την εποχή του ναπολεόντειου μεταλλευτικού κώδικα, που διέπει θέματα όπως οι υπηρεσίες γεώτρησης πετρελαίου, δεδομένου ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν σεβάστηκαν αρκετά το περιβάλλον .
Αλλά ενώ οι περιβαλλοντικές ομάδες υποστήριξαν την απόφαση της Bricq για αναστολή αδειών, οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες προβλέπεται να αρχίσουν την εξερεύνηση αυτή την εβδομάδα, αιφνιδιάστηκαν. Ορισμένοι τοπικοί αντιπρόσωποι στη Γουιάνα ήταν επίσης θυμωμένοι με το πάγωμα, υποστηρίζοντας τα οφέλη από το πετρέλαιο θα μπορούσαν να βοηθήσουν μείωση της φτώχειας, καθώς η περιοχή πλήττεται από υψηλή ανεργία και ανεπαρκείς υποδομές.
Η Bricq, που παραβρέθηκε στη σύνοδο για τη Γη στο Ρίο, απροκάλυπτα μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη θέση της έπειτα από ανασχηματισμό και πλέον τελεί χρέη υπουργού για το εξωτερικό εμπόριο. Η κυβέρνηση στη συνέχεια οπισθοχώρησε στην απόφαση να παγώσει τις άδειες για εξερεύνηση πετρελαίου στη Γουιάνα.
Η Nathalie Kosciusko-Morizet, υπουργός περιβάλλοντος επί Nicolas Sarkozy, δήλωσε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση «είχε ενδώσει στις πιέσεις των εταιρειών». Η Le Monde, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε μια πρωτοσέλιδη ιστορία λέγοντας ότι η κίνηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του Hollande προς το περιβάλλον και έδειξε ότι ήταν περισσότερο απασχολημένος με την ενίσχυση της γαλλικής βιομηχανίας, που πραγματεύεται την ανεργία και τη διάσωση του ευρώ παρά με το περιβάλλον.

Το γαλλικό Πράσινο Κόμμα, EELV, που οφείλει την καλή του εικόνα στις βουλευτικές εκλογές στη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, εξέφρασε την έκπληξή του για την κίνηση της Bricq. Ο νέος ηγέτης του κόμματος, Pascal Durand, είπε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο, «Δεν ξέρω αν πραγματικά [η Bricq] έφυγε λόγω της εξερεύνησης στη Γουιάνα». Είπε ότι θα ήταν ένα «πολύ κακό σημάδι». Αν συμβαίνει αυτό, η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Αποτελεί ένα κακό σημάδι, από την κυβέρνηση μέχρι τη περιβαλλοντική κοινότητα και «το σύνολο της κοινωνίας».
Η Cécile Duflot, πρώην ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, που είναι ένας από τους δύο «πράσινους» υπουργούς στην κυβέρνηση Hollande, υποβάθμισε την υπόθεση αυτό το Σαββατοκύριακο, λέγοντας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι η Bricq αποκάλυψε ότι θεώρησε την αλλαγή ως προαγωγή. Η Duflot είπε ότι δεν πιστεύει πως υπήρχε σχέση μεταξύ του ζητήματος γεωτρήσεων και την αλλαγή θέση της Bricq.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59269

No comments: